EGEER

01.04.2014 00:00

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et stort land. 

På dette kartet kan du se at store deler av landet er omgitt av vann. Fem av de syv regionene har kystlinje. I den sørlige delen av Tyrkia ligger Middelhavet, som har gjort Tyrkia til en sjøfartsnasjon. I nord er Svartehavet, som er like viktig med sin sjøtransport og sine marinebaser. En region har til og med kystlinje til begge havene, og er samtidig en passasje mellom dem.

Denne utgavens reise går til den tredje minste av de syv regionene: Egeer-regionen.

Beliggende sørvest i Tyrkia, har denne regionen kun sjø-grenser til Hellas. Topografien domineres av kystlinje og fjellplatåer i regionens indre del.

Egeer-regionen har 8 provinser og har nærmere 10 millioner innbyggere totalt. La oss ta en kort presentasjon av noen av provinsene, inkludert noen høydepunkter.

   

Afyonkarahisar (Afyon)
- er for mange mennesker kjent for sine termalbad og helsehotell. Den kortere varianten av navnet er kanskje lettere å huske. Betydning av dette er opium. Kara hisar betyr “mørk/svart fort” – et slott finnes plassert på en svart klippe. Uansett, opium eller afyon har vært dyrket i stor skala i dette området.
I dag er det produksjon av marmor som er den største fabrikasjonen. Hundrevis av gruver finnes i dette området.

 

 

Aydın
- en turisme-provins, som inneholder de store sommerparadisene Didim og Kușadası.
«På 1980-tallet begynte folk fra de større byene i Tyrkia, særlig Ankara, å bygge feriehjem i området. Mange av disse ble bygget som kooperative husprosjekt med private strender. Attraksjonen til Didim har økt ved at et antall familier i Ankara har nå kommet til feriestedet for to eller flere generasjoner, og selv i dag finnes det mange biler med bilskilt for Ankara (06) i Didim i sommertiden. Didims vekst på 1980-tallet ble forsterket med bygging av hoteller for å ta imot turister, særlig fra Storbritannia, men også fra Tyrkia selv, for billigturer.»

 

Denizli
- provinsen ligger på en høyslette og har fått navnet grunnet en stor innsjø som ligger like ved den store byen med same navn. Deniz betyr sjø. Navnet på selve innsjøen er Acıgöl (bitter innsjø) og innholdet av sodium sulfat gjør den alkalisk.
I denne provinsen finner du Pamukkale (bomullsslottet), antatt en av Tyrkias største turistattraksjoner. Turister og lokal befolking besøker Pamukkale og Hierapolis ofte, ikke bare for dets merkverdige utseende og dets oldtidshistorie – men også for velvære. Det er vitenskapelig bevist en kur for mange sykdommer. Vannet tiltrekker mennesker og det finnes mange termalhoteller i området. Disse er åpne 12 måneder i året.
Utover dette vil du ha glede av å besøke ruinene av oldtidsbyen
Laodicea ad Lycum.
Et annet alternativ er Seljuk caravanserais Akhan. Disse bygningene tilbyr reisende i fjell og ørken all nødvendig komfort ved et opphold på reisen.

         
   

İzmir (1)
- befolket i stor skala, med rundt 4 millioner innbyggere.
Provinsens hovedstad, storbyen İzmir, skal vi komme tilbake til i en separat artikkel. La oss besøke noen av de andre stedene i provinsen.
Çeșme, som betyr “fontene” er en kystby på tuppen av en halvøy. Området har en rekke landsteder og er et populært mål for europeere.
Balçova, som betyr “honning bukt” er kjent for mange for sine helsefarmer og termalbad. En rekke varme svovelholdige kilder stiger opp i og rundt en liten bekk, som tidligere tørket ut om sommeren, men er nå er holdt i aktivitet hele året takket være moderne installasjoner sentrert rundt en fem-stjerners hotell. Vannet, med en temperatur på 70 grader celsius, anses å være bra for revmatisme, isjias, gallestein og eksem. Badene er svært populære både i seg selv og av den termiske etableringen har utvidet sitt utvalg av aktiviteter også innen kongress- og messe-turisme.
 

 

İzmir (2)
Bergama, tidligere kjent som Pergamon. Dette var en liten bosetting i den arkaiske perioden. Lysimachos, en av generalene til Aleksander den store, som hadde blitt den suverene i Anatolia etter 301 f.Kr., leverte krigsutgiftene, i form av 9000 talenter (1 talent antas å være ca. $ 7500), til Philetarios som var leder av Pergamon. Og riket ble grunnlagt av Philetarios ved hjelp av denne summen av penger etter Lysimachos død. Riket blomstret og ble det mest eminente senter for kultur i den hellenistiske perioden (150 år).
Bornova, med det Levantiske herskapshus i Izmir (İzmir Levanten köşkleri) som dette refereres til, er datert hovedsakelig fra 19-tallet, hvor et betydelig antall forblir intakt den dag i dag, takket være restaurareing. Disse om lag tretti staslige boligene er fortsatt i bruk og blir besøkt av mange. Disse boligene skiller seg fra byens tradisjonelle ottomanske herskapshus (konak) med en rekke funksjoner, samt sin historie. Familiene som eide dem, de bemerkelsesverdige besøkende de huset, deres bevitnede skjebner gjennom de historiske hendelsene i byen, gjør dem til en viktig del av İzmir felles arv.

 

Kütahya
- hovedstaden i denne provinsen ligger 969 m over havet.
Den første bebyggelsen i Kütahya er ukjent, men byens historie går tilbake til den gamle Phrygia sivilisasjonens æra år 3000 f.Kr. De gamle grensene til den “mystiske” byen er ukjente, på samme måte som navnet den hadde, Cotiaeum, Kotiaon/ Cotiaeon og Coti/Koti.
Byen ble styrt av Germiyan Anatolian Turkish Beylik, og var hovedstaden i dynastiet i 130 år. Den var sentrum for Ottoman Anatolian Turkish Beylik i over 400 år.
Kütahya har stor turist- og industriell makt i regionen p.g.a. forbedringer i industrien, termalkilder, håndverk og med en fantastisk kultur og historie.
Küthaya provinsen kan i tillegg til porselensfliser, porselen,broderier,veving ,broderier og andre håndverk, tilby mange utendørsaktiviteter.

Utvidet artikkel....

         
   

Manisa
- siden de store osmanske sultanene valgte Manisa som treningssted for kronprinsene, finnes det mange eksempler på ottomansk arkitektur, samt Seljuk . Sultan-moskeen fra det 16. århundre ble bygget for Ayse Sultan, mor til Suleyman den Praktfulle. Til hennes ære , blir Mesir Macunu Festival (Krydret Sukkertøy som er ment å gjenopprette helse , ungdom og potens , ogå kalt "Tyrkisk Viagra") arrangeret hvert år i slutten av mars, på eiendommen til denne moskeen .
Manisa feirer den årlige Årgangsfestivalen hver september, da innhøstningen fra vingårdene feires med stor spenning. Vinmarkene omkranser byen og gir tørket frukt for eksport fra İzmirs havn og druer for vinproduksjon .
Spil fjellets nasjonalpark er et kjølig sted med et rikt skogsområde , varme kilder og et vell av blomster , spesielt vill tulipaner kjent som Anemon . Det er ca. 120 typer endemiske planter her. Du kan utføre fjellklatring eller camping i dette området, så vel som å se den berømte "gråtende fjellet" av Niobe , samt utskjæringen av gudinnen Cybele.

 

Muğla
- er det ideelle reisemålet for de som vil ha alt på en gang . Det var en av de mange gamle byene i Caria regionen, dagens tyrkiske Egeer-region . De vakreste feriestedene er Bodrum , Marmaris , Datca , Fethiye , Dalyan og mange andre er alle innenfor grensene til Muğla provinsen.
Det finnes mange gode feriesteder , komfortable hoteller og gjestfrie pensjonat i Mugla, og her kan du nyte hver type ferie, med unntak for vintersport . Landskapet er perfekt blandet med dusinvis av historiske steder, som for eksempel Labranda , Lagina , Caunos , Euromos , Iasos og Stratonikea, bærer spor av tidligere sivilisasjoner i Anatolia. Strendene er tilgjengelige for alle typer vannsport. Uberørte bukter og klart vann venter deg i Mugla, slik som f.eks. Gokova Gulf .
I sentrum av hovedstaden for provinsen, er det vakker utsikt med den tradisjonelle arkitekturen for tyrkiske hus og en Egeerisk livsstil. De internasjonale flyplassene i Milas og Dalaman er de sentrale for å nå den regionen med fly.

 

Ușak
- med en historisk bakgrunn som går tilbake til 5000 f.Kr. Denne provinsen ligger på innsiden av Vest- Anatolia. Ved å være nærmere den sentrale regionen, snarere enn Egeerhavet, gir et typisk kontinentalt klima i området. Den mest distinkte karakteristisk denne provinsen er beliggenheten, som utgjør en gangsti mellom fire forskjellige regioner i Tyrkia, nemlig Marmara, Egeerhavet, Sentral Anatolia og Middelhavet.
Som sådan en bindende punkt, har provinsen vært vitne de tidligste sivilisasjoner som har passert, og har etterlatt sine tegn i hvert hjørne av landet. Fra Lydians til perserne, fra romerne til osmanerne, Ușak hadde vært styrt av mange inntrengere, og restene av de gamle tider er funnet i ulike distrikter. Det er et arkeologisk museum i provinsen, som inneholder funn fra området, og er verdt et besøk for de som er interessert. De beste eksemplene er fremvisningen av Karun skattene som ble stjålet i løpet av ulovlige utgravninger på 60-tallet og som ble returnert tilbake i 1993 av myndighetene i samarbeid med Metropolitan Museum of Art.
Uşak er et viktig og livlig sentrum for veving. Høy kvalitets bomullstøy og laken produseres mye i de ulike byene. Tradisjonelt vevde tepper og matter er verdensberømte, med sine mange farger og vakre motiver.
Det finnes også piknik områder og termiske sentre i denne regionen.

Egeer regionen har mye å tilby for turister og besøkende. Selvfølgelig, det er forskjellig tradisjonell mat fra dette distriktet som vi ikke har engang nevnt. Fisk er inkludert i mange av de spesielle retter, og vi vil gjerne introdusere deg til dette i en senere utgave.

Vi håper du har glede av vår lille introduksjon av de syv regionene i Tyrkia. I tidligere utgaver har vi presentert østre Anatolia, sørøstre Anatolia og sentrale Anatolia, Svartehavet og Marmara. Ytterligere en region gjenstår å presentere, så kanskje du vil ønske å besøke denne også? Mange av dere gjør dette allerede – da dette er Middelhavsregionen, hvor blant annet Alanya-området hører til.

TYRKIAS 7 REGIONER (20 artikler)

01.09.2013 00:00

ØST ANATOLIA

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I en denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til...
Les mer
01.10.2013 00:00

SØR-ØST ANATOLIA

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I en denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et stort...
Les mer
01.11.2013 00:00

DET SENTRALE ANATOLIA

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et...
Les mer
01.12.2013 00:00

DET SENTRALE ANATOLIA : ANKARA

av Olga Shabliy Hurra! Jeg skal til Ankara igjen!  Jeg reiser til den vakre byen som ligger i hjertet av Tyrkia. Hvor historie og moderne tid er tette sammenflettet. Jeg elsker Ankara for den unike fargen, og forskjellene fra andre byer. Hvis du spør meg “hvordan vil du beskrive denne byen?”...
Les mer
01.12.2013 00:01

DET SENTRALE ANATOLIA : Verdens eldste by

av Roland Eriksson Vi lämnar Antiochia vid Yalvaç och kör österut över Anatoliens berg och högslätter. Vi har följt aposteln Paulus fotspår under sin första resa till Antiochia men ska nu förflytta oss ytterligare 7000 år tillbaka i tiden för att i Çatalhöyük studera en av världens första...
Les mer
01.02.2014 00:00

SVARTEHAVET

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et...
Les mer
01.03.2014 00:00

MARMARA

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et...
Les mer
01.03.2014 00:01

MARMARA : ISTANBUL

På en liten kafe i et dunkelt smug sitter to mennesker med hodene sammen og snakker lavmælt. Støyen rundt dem er høy, men de hører den ikke. De er kun fokusert på sin dype samtale. De ser heller ikke over til de andre gjestene som også fører stille samtaler i halvmørket. De er begge europeiske av...
Les mer
01.04.2014 00:00

EGEER

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et...
Les mer
01.04.2014 00:01

EGEER : KÜTAHYA

Kütahya ligger 969 m over havet, nordvest i Tyrkia. Den første bebyggelsen i Kütahya, som ligger i den vestre delen i Egeer regionen i Tyrkia, er ukjent, men byens historie går tilbake til den gamle Phrygia sivilisasjonens æra år 3000 f.Kr. De gamle grensene til den “mystiske” byen er ukjente,...
Les mer
1 | 2 >>