DET SENTRALE ANATOLIA : ANKARA

01.12.2013 00:00

av Olga Shabliy

Hurra! Jeg skal til Ankara igjen!  Jeg reiser til den vakre byen som ligger i hjertet av Tyrkia. Hvor historie og moderne tid er tette sammenflettet. Jeg elsker Ankara for den unike fargen, og forskjellene fra andre byer. Hvis du spør meg “hvordan vil du beskrive denne byen?” vil jeg svare: “Ankara er mer som et digert friluftsmuseum, hvor du kan finne masse å se på. De er alle uløselig knyttet til Ankaras historie og, selvfølgelig, har de alle en spesiell verdi både for lokalbefolkningen og besøkende til denne fantastiske byen.”

Hvis du ser på Ankaras historie finner du at det var kong Midas som grunnla byen. Konstruksjonen av byen startet i det 7. århundre. Ankara har kultur og historie som viser spor fra den antikke Anatoliske sivilisasjonen. Her, i Ankara, er historien til den tyrkiske republikken samlet. Kultur fra Hittitiene, Phrygianerne, Assyrerne, Urartiere, Seljuk og Ottoman er også en del av Ankaras biografi. Under Ottoman tiden, særlig etter det 17. århundre, har mange europeere besøkt byen. Helt siden gammel tid har Ankaras befolkning drevet med sauer, lær, mohair og geiter osv. Ankara geiter er fremdeles berømte.

Etter det Ottomanske rikets fall, og Frigjøringskrigen ble Ankara erklært som republikken Tyrkias hovedstad. Det var 90 år siden den 13. oktober 1923.

Så, hva er det moderne Ankara?

Ankara er byen med mange ansikter. Her finner du gamle bygninger som ligger nært opptil nabolag med supermoderne kjøpesentre og hotell. Her kan du se luksus hotellet Sheraton og fattige hus i Gecekondu. På tyrkisk betyr gece natt og kondu plassert. Så gecekondu betyr bygget i løpet av natta. Den amerikanske journalisten «Robert Neuwirth skriver i sin bok Shadow Cities (Skyggebyer) at disse nybyggerne utnytter et lovlig smutthull som sier at hvis en starter byggingen etter mørkets frambrudd, og flytter inn i et ferdig hus neste dag, har ikke myndighetene lov til å rive bygningen, men må starte en legal rettsprosess (og da er det mest sannsynlig at man kan bli). Slike bygninger kan bli bygget uten å gå gjennom de nødvendige prosedyrene som er krevd for bygging, som byggetillatelse, og kan være veldig tett befolket.» (Wikipedia) Moderne metropoler begynte og vokse opp rundt den gamle byen, og nå er Ankara delt i to ulike deler, den gamle og den nye. En artig kombinasjon av gecekondu og ultramoderne skyskrapere kan du se fra høydene ved Hisar som ligger på den høyeste toppen i Ankara. Herfra ser Ankara ganske ordinær ut.

Det er mange ministerier, ambassader og regjerings kontorer her. Lokale innbyggere, som er veldig ulik de på den Tyrkiske Rivieraen er alltid på farten ett eller annet sted. Du skal se undergrunnsbanen i rush tiden! Eller, det er kanskje best at du ikke ser den. Min siste tur til hovedstaden ga meg mange inntrykk fra trafikk kaoset. Jeg hadde ingen erfaring fra dette før. En reise fra hotellet kan ta mer enn to timer, mens det normalt tar 20 -30 minutter når det ikke er i rush tiden.

Ankara er museums og monument byen. Jeg fikk ikke bare besøkt Hisar festningen, men også museet for Anatolsk sivilisasjon, og Anitkabir – mausoleet over Mustafa Kemal Atatürk, «Tyrkias far», leder av den tyrkiske frigjøringskrigen, grunnlegger, og den første presidenten i republikken Tyrkia.

Museumet for Anatolisk sivilisasjon er et unikt sted hvor historie blir levende. Her kan du spore historie fra Paleolithic tiden til i dag. Vær forberedt på å bruke lang tid på å utforske utstillingene. Her finner du mange ting som du har sett på bilder fra historiebøkene. Jeg kjente igjen keiser Trajan. Vil du møte han? Så ta et besøk i museet.

La meg avsløre en hemmelighet og fortelle hvorfor jeg er så ivrig etter å besøke dette museet igjen og igjen. Hemmeligheten er at museet har klenodier som gamle gullkjeder, diadem, øreringer og ringer med fantastiske stener… Du får virkelig lyst til å ta på dem, men sterke glassvegger og et sterkt alarmsystem tillater deg ikke å gjøre dette. Beklager.

Anitkabir ble bygget som et Mausoleum for Mustafa Kemal Atatürk. Byggingen startet i 1944 og var ferdig i 1953. Anitkabir er stedet hvor du kjenner ıgjen storheten av Atatürks sjel, og hans storhet ikke bare i nasjonal skala, men på verdensbasis. Atatürk var en stor leder og iverksatte en mengde politiske, rettslige, kulturelle, økonomiske og sosiale reformer som  forandret Republikken Tyrkia til en moderne sekulær stat. Anitkabir er stedet hvor Atatürk er begravd.

Anitkabir er ikke bare en bygning for mausoleet. Det er et kompleks som består av et stort mausoleums område, flere museer og en park. Anitkabir består av tre deler. Det starter fra “Løvegata”. Det er statuer og tårn ved begge sider ved inngangen til Løvegata. Hele 26 meter av veien er dekorert med rosebusker og løveatatuer. Der Løvegata slutter, begynner “Seremonihjørnet”. Seremoni området er 144 x 112 meter og er dekorert med 373 tepper og kilim (små tepper) med motiver laget av sorte, røde og hvite steiner. Mausoleet er den viktigste delen av Anitkabir. Her finner du Æreshallen. Inne i hallen finner du den symbolske Atatürk sarkofagen. Atatürks legeme ligger under 1.etasje i mausoleet. Hans private eiendeler, gaver gitt til ham, hans bibliotek, biler og til og med en liten båt er utstilt. Anitkabir ligger på en høyde, så det er panorama utsikt fra mange punkter der.

Ankara er området for grøntarealer og fontener. En mengde vakre parker med mange fontener og kunstige sjøer finner du her. Gençlik Park, Guven park, Göksu Parkı, Dikmen Vaddisi, Altınpark osv.. Guven Parken, som ligger ved Kızılay hjørnet, er ofte arena for tyrkere i krigshumør. På dette stedet holder de samlinger og demonstrasjoner. Jeg har mange ganger sett de smale kolonnene av demonstranter som er utstyrt med banner og flagg, når de går mot parken. På dagtid er det vanligvis eldre borgere som uttrykker sin vrede mot noe eller noen, om kvelden kommer de yngre. Men etter hva jeg har forstått er disse møtene også en mulighet til å treffe og snakke med gamle og nye venner.

Tyrkia er rik på helter som gjorde mye for landet. Deres minne er fremdeles levende og blir æret. Når du går langs gatene i Ankara kan du se mange monumenter av Mustafa Kemal Atatürk, som også er kjent som nasjonens far. Han ledet så mange viktige revolusjonære reformer i Tyrkia. Han var virkelig en stor mann!

Ankara overrasker meg hele tiden. Hver gang lærer jeg mer og mer om denne byen. Og hver gang jeg forlater Ankara håper jeg å komme tilbake fort for å nyte den unike atmosfæren i byen. Jeg er sikker på at du ønsker å se Ankara med dine egne øyne. Glem ikke å ta med deg gode sko! Du trenger det her, for du må beseire alle bakkene som byen har.

Hurra! Jeg skal til Ankara igjen.

Olga Shabliy