ØST ANATOLIA

01.09.2013 00:00

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I en denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et stort land. 

Når du ser på dette kartet, kan du se at så mange som tre regioner bærer navnet Anatolia (på tyrkisk Anadolu). Disse regionene dekker til sammen halve Tyrkia, og de er delt opp i regioner hovedsakelig basert på menneskenes bosteder. Den vanlige livsstilen for folk i Anatolia er bygget på de gamle bondetradisjonene. Et tyrkisk uttrykk er faktisk “å leve som en anatolier” – noe som betyr å leve veldig gammeldags.Til tross for dette ligger den moderne hovedstaden Ankara i det Sentrale Anatolia.

Denne utgavens reise går til den største av de syv regionene: Øst Anatolia.

Med beliggenhet øst i Tyrkia, har denne store regionen grense til Iran, Irak, Azerbaijan, Armenia og Georgia. Topografien er dominert av fjell landskap med en gjennomsnittshøyde på 2200 m.o.h.

Øst Anatolia har 14 provinser, hvor befolkningen har passert 6 millioner innbyggere totalt. La oss ta en kort presentasjon av dem med noen av stedenes høydepunkter.

   
Ağrı
- hjemstedet til fjellet Ağrı (Ararat).
I følge bibelen var det her Noa landet med arken etter den store flodbølgen. Fjellet Ararat danner grensen til Georgia.
  Ardahan
- ble egen provins i 1993. Befolkningen er minkende, kanskje fordi snøen dekker området mange måneder i året. Den store gassledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan (som går gjennom hele Tyrkia) kommer til landet i denne provinsen, og har gitt oppsving i økomomien i området.
  Bingöl
- betyr "de tusen sjøer". Området består av fjellandskap og som navnet tilsier - mange innsjøer - skapt av smeltevann fra fjellene.
Også denne provinsen ble rammet av jordskjelvet den 8. mars 2010. 177 mennekser omkom.
         
   
Bitlis
- her finner du en av Tyrkias 14 vulkaner. Navnet er Nemrut. Den hadde sitt siste utbrudd i 1692, så det er ingen grunn til å engste seg.
  Elazig
- kilden til elva Eufrat. Et jordskjelv den 8. mars 2010 drepte 42 mennesker. Episenteret var i dette området og jordskjelvet målte 5,9 på Richters skala.
  Erzincan
- i denne provinsen hadde Tyrkisk Tredje Arme sitt hovedkvarter under første verdenskrig. I 1916 ble området tatt i et salg av russerne, men ble gjenvunnet av tyrkerne igjen i 1918.
         
   
Erzurum
- den fjerde største provinsen i Tyrkia. Dette var en gang i tiden sentrum for det greske riket, fordi det var et knutepunkt for mange handelsruter i Asia. Senere var provinsen viktig for romerne, fordi den var en grense skanse for det romerske riket.
  Hakkari
- en av de største severdighetene er 13 bautasteiner fra epoken 1400-1100 f.Kr. Det unike med disse er at de ikke finnes andre steder i Anatolia. Dette betyr at det fantes bosetninger i Hakkari, som har kommet langveis fra og som har forblitt kun i dette området.
  Iğdır
- grenser til Armenia, Aserbajdsjan og Iran. Området er det tørreste i Tyrkia, men vintrene er snøfylte og kalde.
Amerikanske myndigheter planla etter første verdenskrig å integrere området i Armenia, noe Atatürk og hans hær satte en stopper for.
         
   
Kars
- en gang hovedstad i Armenia (928-968). Kars var senere under det Bysantinske riket, Georgia, det Ottomanske riket, Russland, tilbake til Armenia i 1919, og tilslutt tatt over av Tyrkia i 1921. Dette viser viktigheten av Kars grenser. Mange tyrkiske soldater avtjener verneplikten her i dette tøffe vinterklimaet. Men hva Kars er mest kjent for:
Honning og ost!
  Malatya
- aprikosenes kongedømme. 65-80% av verdens produksjonen er fra Malatya. Siden 1978 har denne frukten blitt hedret med sin egen festival. Det er elva Eufrat som har gitt fruktbarhet til området som også har en stor produksjon av moreller/kirsebær og druer.
  Muş
- området var sentralt i den armenske massakeren som fant sted i 1915. Det var det ottomanske riket som sto for "den etiske utrenskingen" og mer enn 15.000 armenere måtte bøte med livet bare i provinsens hovedstad Muş.
Tulipanen kommer fra Tyrkia og i Muş finner du store områder med denne vakre blomsten.
         
     
Tunceli
- betyr "bronselandet". Det er nærliggende å tro at dette kommer av den spesielle fargen på området.
Det vakre landskapet har to elver som slynger seg gjennom provinsens hovedstad. Disse får en karakteristisk turkis farge, takket være den bronseaktige bunnfargen.
  Van
- jordskjelvet 23. oktober 2011 satte Van på verdenskartet. Tidligere var Van kjent som et historisk sted med mange kulturelle bygninger.
Og, så klart, den spesielle katterasen oppkalt etter området. Kattemuseet viser en lang historie til denne spesielle rasen som liker å svømme på varme sommerdager.
Van er gjenoppbygget etter jordskjelvet, og er en provins som er verd et besøk.
   


Øst Anatolia har mange elver. De mest kjente er Eufrat ( 2800 km) og Tigris ( 1900 km). Med andre ord, Øst Anatolia var en del av det gamle Mesopotamia. Navnet betyr ‘’landet mellom elvene’’. Siden ca. 5000 år f.Kr. hadde dette mektige landskapet byer og palasser. Mesopotamia ble delt i to, Assyria og Babylon. Det som i dag er tyrkisk var størstedelen av Assyria. Hovedstaden var Ninive, som i dag tilhører Irak. Nå heter den Mosul og er den nest største byen i Irak.

Med denne kjennskapen til Øst Anatolia går vi ut fra at lesere med interesse for historie og gammel kultur vil kose seg på en reise til denne regionen i Tyrkia. Det er mulig å finne reiseselskaper med turer dit, men hvis du vil dra dit på egen hånd, kan du gjøre dette med bil, buss eller med fly fra Istanbul til en av de kjente byene i øst Anatolia, og starte turen derfra.

De to elvene Eufrat og Tigris betydde mye for folk i eldre tider og gjør det fremdeles. Tyrkia har kommet langt i utviklingen med å øke vann strømmen ved å bygge den gigantiske Atatürk dammen (ferdig i 1990). 22 demninger utover dette, samt 19 kraftstasjoner - vil sluttføre den store planen. Alle dammene er multifunksjonelle (overrisling, vann forsyning, regulering og energi). Men, jo mer Tyrkia bygger ut, jo mindre vann kommer til Syria og Irak. Dette har ført til en konflikt i Midt-Østen som ikke er så godt kjent i resten av verden (takket være mer synlige konflikter i dette området). Kanskje man kan si at dette er et lite grep Tyrkia har på de øvrige landene, siden begge elvene har sitt utspring her.

Øst Anatolia har selvfølgelig mange typer mat som er spesielle for regionen. Osteproduksjonen er stor. 19 av de 110 forskjellige ostene i Tyrkia kommer fra denne regionen. Det høres kanskje ikke så imponerende ut (i mengde), men takket være fruktbarheten i dette området, er de høyt rangert. Ost inngår i mange retter – derfor er det lett å forstå at mange av disse har sin opprinnelse i Øst Anatolia. Hvis vi skulle presentere alle de typiske rettene i området ville vi fylle hele denne avisa, ja, flere! En presentasjon av noen av dem vil komme senere.

Vi håper dere har likt denne lille presentasjonen av en av de syv regionene i Tyrkia. Seks flere venter på å bli presentert, så kanskje dere vil besøke dem også.