MARMARA

01.03.2014 00:00

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et stort land. 

På dette kartet kan du se at store deler av landet er omgitt av vann. Fem av de syv regionene har kystlinje. I den sørlige delen av Tyrkia ligger Middelhavet, som har gjort Tyrkia til en sjøfartsnasjon. I nord er Svartehavet, som er like viktig med sin sjøtransport og sine marinebaser. En region har til og med kystlinje til begge havene, og er samtidig en passasje mellom dem.

Denne utgavens reise går til den nest minste (men tettest befolkede) av de syv regionene: Marmara.

Beliggende nord-vest i Tyrkia, har denne regionen grenser til Bulgaria og Hellas. Regionen ligger også i to kontinenter: Europa og Asia. Topografien domineres av kystlinje og lavereliggende områder.

Marmara har 11 provinser og har 22 millioner innbyggere totalt, hvilket representerer 30 % av den samlede befolkningen i Tyrkia. La oss ta en kort presentasjon av noen av provinsene, inkludert noen høydepunkter.

   

Balıkesir
 - med kystlinje både til Egeerhavet og Marmarahavet, blir denne provinsen med rette kalt “fisk fanget”. Mellom de to kystlinjene finner du en nasjonalpark med fuglereservat og mange andre attraksjoner. Strabo, den berømte greske geografen og historikeren (år 63 f.Kr - 24 e.Kr), lokaliserte den antikke byen Antandrus i denne provinsen. Sør for fjellet Ida kan du fortsatt se rester etter denne byen, som er fra det 7. århundre f.Kr.

 

Bilecik
- har ingen kystlinje, og klimaet er består av tørre somre og ofte snøfylte vintre. Sivilisasjonen her startet minst 3000 år f.Kr. og det var i denne provinsen det ottomanske riket ble grunnlagt i år 1299. Hovedstaden ble lagt til Söğüt, en liten by i dag, som trolig var en mye mer slagkraftig plass tilbake i tiden. Det etnologiske museet der tar deg med på mange interessante turer tilbake til fortiden.

 

Bursa
- ligger langs bredden av Marmarahavet. Denne provinsen er populær blant turister av flere grunner. İnegöl er en av de mest besøkte byene i området. Først og fremst er det berømte skianlegget Uludağ like i nærheten, men det skyldes selvsagt også de mange historiske plassene her. Innvandring fra mange nærliggende land har gjort dette området multikulturelt. En berømt kjøttkake (!) i dette området er İnegöl köftesi. Denne kom til området via bosniske innvandrere under Balkankrigene i årene 1912-1913. Hovedstaden i det ottomanske riket ble flyttet fra Söğüt til byen Bursa i år 1324, og dette ga området betydelig innflytelse.

         
   

Çanakkale
- med beliggenhet på begge sider av Dardanellene (mellom Egeerhavet og Marmarahavet), betyr det at denne provinsen ligger i Europa på den ene siden og i Asia på den andre siden. I denne provinsen finner du ruiner etter byen Truva (Troja). Disse ble oppdaget i årene 1865-1868. Det har aldri vært noen tvil om at byen Troja faktisk har eksistert, men historien om den trojanske hesten er fortsatt en myte. Uansett besøker turister det arkeologiske stedet (på UNESCOs liste), og de kan glede seg over den nybygde hesten som finnes der.  I denne provinsen finnes også flere festninger som har vært viktige, spesielt under første verdenskrig. Krigsmuseet viser mange storslagne historier fra denne tiden, hvor det største slaget fant sted i 1915 (Slaget om Gallipoli).

 

Edirne
- grenser til både Hellas og Bulgaria. Edirne overtok som hovedstad i det ottomanske riket i år 1413 (etter Bursa) og hadde denne statusen frem til år 1453, da hovedstaden ble flyttet til Konstantinopel (Istanbul). Årene 1299-1453 kalles “fremveksten av det ottomanske riket”. Pga. beliggenheten har Edirne naturlig nok blitt innblandet i flere kriger. En liste over 16 store slag finnes i byens militære historiebøker. Mange kjenner byen bedre som Adrainopel.  Navneskiftet ble foretatt i år 1935, da bestemmelsen om å bruke tyrkiske navn ble fattet.

 

İstanbul
- en provins og by det er umulig å fortelle om kun via noen få setninger. Vi har skrevet om Istanbul tidligere og lover også å komme tilbake med flere artikler om denne storbyen.

         
   

Kırklareli (1)
- er naboprovinsen til Edirne, med grense til Bulgaria i nord og med kystlinje til Svartehavet i øst. Navnet betyr “landet av de førti”.  Historien forteller om forskjellige grunner til dette, bl.a.:

1) Førti osmanske soldater ble sendt for å erobre hovedstaden i området i det 15. århundre.

2) Regionen har totalt førti kirker.

Sannheten kan kanskje avsløre ved å besøke et av museene i området. Førti kirker er nevnt.

 

Kırklareli (2)
-mange kristne har bodd i området og mange er fortsatt bosatt der. Frem til 1934 fantes det også om lag tre tusen jøder i provinsen, som hadde dannet sitt eget jødiske kvarter i Kırklareli. De fleste måtte flykte under «Trakia-pogromene» (pogromer = voldelige jødeforfølgelser) - da en aggressiv anti-semittisk gruppe vandalisert flere jødiske hjem. Regjeringen forsøkte å stoppe denne "Pan-Tyrkiske" gruppen, men mislyktes. Denne bevegelsen har levd videre. Den spilte en sentral rolle under 2. verdenskrig og er fortsatt aktiv.

 

Kocaeli
- denne provinsen ble hardt rammet av jordskjelvet 17.08.1999, Hovedstaden İzmit ble nesten utradert. 19 000 mennesker omkom og 500 000 mistet hjemmene sine. Kocaeli har en stor, naturlig havn, og inkluderer den tyrkiske marinens hovedbase. Nesten 50 000 tjenestegjør i marinen, på 112 skip og 50 fly. Naturlig nok finnes det også en militær flyplass her. Provinsen har ellers omfattende industri som gir arbeid til tusenvis av mennesker.

         
   

Sakarya
- etablert og bosatt I år 378 f.Kr., med hovedstaden Adapazarı. En mengde bilfabrikker er etablert i dette området, i tillegg til tekstilindustri og noen fabrikker for foredling av landbruksvarer. Selv om området har en “kort” historie, er det allikevel en del av antikken, via gamle handelsveier mellom øst og vest. For fotballelskere: Den mest berømte fotballspilleren i Tyrkia kommer fra Adapazarı. Hans navn er Hakan Sükür, og han spilte hovedsakelig for Galatasaray, i tillegg til 112 ganger for det tyrkiske landslaget.

 

Tekirdağ
- for mange mennesker likelydende med Rakı - en anis-smakende alkoholholdig drikk. Legg merke til at et av de mest populære merkene for Rakı produseres i provinsens hovedstad Tekirdağ og bærer samme navn. Etter lokalvalget 30.03.2014 vil hovedstaden i provinsen skifte navn til Süleymanpașa. Grunnen til dette er at området vil bli en storbykommune. Süleyman var en prins (pasa) i det 14. århundre. Tekirdağ ligger i den europeiske delen av Tyrkia. Hele denne delen, som kalles Trakia (Trakya på tyrkisk), omfatter en liten del av Hellas og en stor del av Bulgaria i tillegg. Historien fra antikken kan fortelle oss masse om trakerne og deres kultur (trakologi) – fra år 1000 f.Kr. til slutten av Romerriket. I den moderne provinsen i dag ser man store grønne/gule åkre fra en europeisk motorvei av høy standard. Kystlinjen er lang, og omfatter store deler av Marmarahavet.

 

Yalova
- er en liten provins på en halvøy som stikker ut i Marmarahavet. Med 847 km  og en befolkning på 200 000 mennesker, fremstår den kanskje som en søvnig provins. Imidlertid har turismen endret denne oppfatningen. Bare i byen Çınarcık, som har 9 000 innbyggere, stiger folketallet til 300 000 om sommeren, hvorav de fleste kommer fra Istanbul. Nattlivet er pulserende og strendene er overfylte på dagtid.


Marmararegionen er kanskje liten, men den er viktig. Dette er porten mellom Asia og Europa og øst og vest. Selv om Istanbul ikke lenger er hovedstaden i Tyrkia, er byen fortsatt den største og viktigste storbyen i landet, og den har en fantastisk historie.

Vi håper du har glede av vår (mindre) introduksjon av de syv regionene i Tyrkia. I tidligere utgaver har vi presentert østre Anatolia, sørøstre Anatolia og sentrale Anatolia og Svartehavet. Ytterligere to regioner gjenstår å presentere, så kanskje du vil ønske å besøke disse også?