EGEER : KÜTAHYA

01.04.2014 00:01

Kütahya ligger 969 m over havet, nordvest i Tyrkia. Den første bebyggelsen i Kütahya, som ligger i den vestre delen i Egeer regionen i Tyrkia, er ukjent, men byens historie går tilbake til den gamle Phrygia sivilisasjonens æra år 3000 f.Kr. De gamle grensene til den “mystiske” byen er ukjente, på samme måte som navnet den hadde, Cotiaeum, Kotiaon/ Cotiaeon og Coti/Koti.

Byen ble styrt av Germiyan Anatolian Turkish Beylik, og var hovedstaden i dynastiet i 130 år. Den var sentrum for Ottoman Anatolian Turkish Beylik i over 400 år.

Kütahya har stor turist- og industriell makt i regionen p.g.a. forbedringer i industrien, termalkilder, håndverk og med en fantastisk kultur og historie. Küthaya provinsen kan i tillegg til porselensfliser, porselen, broderier, veving, broderier og andre håndverk, tilby mange uteaktiviteter.

Trekking og vandringer i naturen
Området har mange egnede steder å tilby, så som fjellene Eğrigoz,Murat,Akdağ, Simav og Yeşildağ, og Frigya dalen. Du finner også rekreasjonsområder som Çamlıca,Gölük plataet og Domanic skogen. Alle områdene er godt egnet for trekking og hiking. Sykling, motorbiking og ridning finner du i Frigyadalen.

Grotter
55 km fra Kütahya, i İnlice området ved landsbyen Ovacık i Frigyadaalen finner du utallige gravsteiner, kirker og borger gravd ut i form av hundrevis av grotter som ble brukt som skjulesteder. Området har blitt sammenlignet med Kappadokia p.g.a. de naturlige klippeformasjonene, “alveskorsteiner”, vannpøler og furuskoger. Andre steder verdt et besøk er byen Fındıkkale, İnli kapellet, ‘’alveskorsteinene’’ i Yenibosna, og kultområdene i Ahmetoğlu, Saklıkent, Doğuluşah og Sökmen.

Camping
Det finnes en campingplass ved byen Gediz, som er kjent for sin friske luft, utvalget av fuglearter og termalkildene. Fjellet Murat har også en campingplass med alle fasiliteter, beliggende i byen Simav, midt i furuskogen. Gölcük platået har et stort potensiale for camping og caravan turisme.

Sportsfiske
Fiskemuligheter finnes i Porsuk demingen 20 km fra Kütahya og i Enne demningnen 18 km fra Kütahya. Det er også mulig i Kuruçay innsjøen og Kayaboğazı demningnen, begge 7 km fra Tavşanlı. De vanligste fiskene er karpe og mort. Det er også moderne ørretproduksjon i Gediz og Domaniç.

Fuglekikking
Altıntaş sletta ved Karaçay elva sør for Kütahya er en av de siste bostedene for steppefugler i Anatolia. Artene kallt «Toy» er på grensen til å bli utryddet og blir nå aktivt beskyttet av FN og den tyrkiske sentrale jaktkommisjonen. Fjellet Türkmen ligger i nordenden av Yazılıkaya platået, midt på Eskişehir, Kütahya og Afyonkarahisar sletta. Fjellet har et rikholdig utvalg av rovfugler, og Tyrkias største antall av svarte gribber finnes her. Andre arter i dette viktige fuglesortimentet er Svart stork, skjegg-gribber og små ørner. Det finner også falker, røde gribber, hauker, spurvehauker og ørner.

Planteobservasjoner
Skogen  i Domaniç sprer seg over store områder rundt byen nord for Kütahya. I Domaniç skogen, som er fredet, er det mange endemiske (stedbundne) trær som er utrolig viktige. Det høyeste fjellet i regionen Aegean er Mont Murat som er 2312 m og ligger 30 km fra Kütahya. Det kan skilte med en stor variansjon av trær som kastanje, eik og furu. Vakıf furuskogs-reservat er et viktig område for planteobservasjoner. Ikke minst svart furu, som er ved å bli utryddet.

Jakt og villmarksliv
Fordi byen har en rik vegetasjon, har den også et rikt villmarksliv. De vanligste ville dyrene er ulv, sjakal, rev, villsvin og hare. Kütahya  har også mange fugler. Det er mange vaktler, rapphøner og vadefugler. I Tavşanlı-Çatak og Mount Türkmen er det to hjortefarmer, og i Altıntaş er det en fredet fuglesone. Flere steder i Türkmen, Saphane fjellene, Altınplatået og i Domaniç skogen er det soner for jakt.

Interessante fakta
- Det første børsmarkedet i verden var i Aizanoi i Çavdarhisar
- Verdens første kollektive forretningsavtale ble signert i Küthaya  i 1766
- Det best bevarte Zeus tempelet er i Aizanoi
- Det første og eneste keramikkmuseet i verden er i Küthaya
- Termalvannet i Küthaya kan behandle mange lidelser

VELKOMMEN TIL ET SPENNENDE OPPHOLD I KÜTAHYA!

Fotoalbum