DET SENTRALE ANATOLIA

01.11.2013 00:00

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et stort land. 

Når du ser på dette kartet, kan du se at så mange som tre regioner bærer navnet Anatolia (på tyrkisk Anadolu). Disse regionene dekker til sammen halve Tyrkia, og de er delt opp i regioner hovedsakelig basert på menneskenes bosteder. Den vanlige livsstilen for folk i Anatolia er bygget på de gamle bondetradisjonene. Et tyrkisk uttrykk er faktisk “å leve som en anatolier” – noe som betyr å leve veldig gammeldags.Til tross for dette ligger den moderne hovedstaden Ankara i det Sentrale Anatolia.

Denne utgavens reise går til den neste største av de syv regionene: Det sentrale Anatolia.

Beliggende midt i Tyrkia har denne regionen ingen grenser mot andre land. Topografien blir dominert av fjell og daler. Det platålignende, tørre høylandet av Anatolia blir regnet som landets midtpunkt. Beslektet med steppene i det gamle Sovjetunionen, varierer høydene i regionen fra 600 til 1.200 meter fra vest til øst, med en gjennomsnittshøyde på 500 meter.

Sentral Anatolia har 13 provinser, hvor innbyggertallet har passert 12 millioner totalt. La oss ta en kort presentasjon av noen av dem, og noen høydepunkter.

   

Ankara
- er Tyrkias hovedstad. Provinsen og den store byen vil bli presentert i en separat artikkel.

Les artikkelen....

 

Aksaray
- et viktig stoppested langs Silkeveien. Kanskje det var de mange utenlandske besøkende som motiverte innbyggerne i Aksaray, i moderne tid til å flytte fra området til fjerne land som Tyskland og England. Handel har vært viktig i dette område takket være vulkanen Hasan Dağıs viktige produkt obsidian (vulkansk glass)som ble handlet som luksusvare. Dagens Aksaray forsøker å få turistene til å komme. En temapark har blitt bygget for dette formålet. Navnet er Hünkarland. Ordet Hünkar er et gammelt persisk ord for sultan.

 

Çankırı
- ble først kalt Gangra, langt tilbake i antikk tid. Bosetningen vitner om et hegemoni av mange kulturer og raser, så som Hittites, persere, gammelgrekere, galatiere, romere og pontiske grekere, opp til Seljuk og tilslutt Ottomantyrkere. Og spor fra denne lange fortiden er det over hele området. En rik historie hvor mange levninger fortsatt er å se.

         
   

Eskişehir (1)
- betyr gammel by på tyrkisk, men området viser en moderne utvikling. Provinsen er allerede en storkommune (som Alanya vil bli i 2014). Byen har staus som universitetsby. Eskişehir Osmanggazi  Universitet og Anadolu Universitet (som har en av verdens største antall av på meldte studenter) ligger her.
Økonomien er influert av gruvedrift, sepiolitt (sjø skum), et hvitt, mykt mineral. Og så klart, Berlin–Baghdad jernbanen (sluttført i 1940) hadde betydning for området. Verksteder for jernbanen ble etablert i Eskişehir allerede før arbeidet med jernbanebyggingen startet i 1903. Dette påvirket distriktet til å bli et område for produksjon av maskiner og mye mer i dag.

 

Eskişehir (2)
- flere historiske bygninger er restaurert og er verd et besøk. Blant de historiske attraksjonene finner dere den gamle byen Phrygia, som en gang ble styrt an kong Midas «som alt han tok i ble til gull». Vi antar at det kommer av at han hadde et rykte om at han hadde evnen til å tjene på alt han gjorde. Kanskje mer en skarp hjerne enn et fysisk under. Når han døde av sult, var det trolig fordi han var for gjerrig til å spise skikkelig, som den berømte Scrooge. Begge historiene har det samme budskapet … Phrygia er også kjent for vennskapet med Trojanerne, som gjorde at de deltok i den trojanske krigen mot Achaean. Hva som er historie og hva som er myte vet vi ikke. Å se på det som gjenstår kan gi noen svar til de som er entusiaster.

 

Karaman
- tidligere kalt Laranda, som betyr sandfylt sted. Når mongolene invaderte Azarbaijan i 1230 flyttet Karamid dynastiet derfra til Laranda, og navnet ble skiftet til Karaman. En festning ble bygget og kan besøkes i dag som en attraksjon. Den var imidlertid ikke sterk nok til å holde Ottomanene ute. De beseiret Karaman i 1468 og flyttet hovedstaden for området til Konya. Provinsen Karaman er den som ligger lengst sør i sentral Anatolia og har grense til Antalya provinsen. Fra Mahmutlar kan dere følge hovedveien til Taşkent/Hadım, og så følge skiltene til Karaman. En tur på 4.5 timer. Sommeren er varm og vinteren kald og med snø.

         
   

Kayseri
- ble opprinnelig kalt Mazaka, men skiftet navn til Caesarea i Kapadokia under det Romerske riket som en hyllest til keiser Augustus. Ottomanene modifiserte det først til Kaisariyah, senere ble det forenklet til Kayseri.
Byen Kayseri er en del av den opprinnelige Silkeveien. Handel har vært viktig for økonomien gjennom historien, og er det i dag også. Området mottok mye offentlig støtte på 1920 og 1930 tallet og bygde en solid produksjon av flere ting. Blant annet flyproduksjon. Det første flyet som noensinne ble produsert i Tyrkia (1940) ble laget her.
Kayseri har flere historiske monumenter å se på, men turistene finner også veien til Mount Erciyes for å stå på ski om vinteren. Det høyeste fjellet i sentral Anatolia er 3916 meter høyt, og er også fjelltoppen som er høyest i Anti -Taurus fjellkjeden (en nord-øst utvidelse av Taurus fjellene). Å komme dit med bil tar ca. 8.5 timer fra Alanya. Man kan også fly fra Gazıpaşa til Istanbul og videre derfra til Erkilet flyplassen i Kayseri.

 

Kırıkkale
- provinsens hovedstad, som har det samme navnet, vokste fort fra en landsby takket være en stålproduksjon som ble bygget opp i 1950 årene. Kjemiske fabrikker kom i 1960 årene og i kombinasjon med produksjon av avansert maskineri gjorde området veldig viktig i det industrielle Tyrkia. Hvis dere vil reise med bil Fra Alanya tar det ca. 7.5 timer.

 

 

Kırşehir
- betyr ‘’trinn byen’’ på tyrkisk og har en historie som går tilbake til Hittiene. Provinsen Kırşehir utgjør den nord-vestre delen av den gamle, historiske regionen av Kappadokia, et kongedømme etablert sent på det 6. århundre f.Kr. Dette området tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år for å se på det fantastiske landskapet med hus gravd ut i de sedimentære bergartene. For å komme til provinsen Kırşehir tar det ca. 7.5 times kjøring fra Alanya.

 

         
   

Konya (1)
- er mest sannsynligvis en av de mest kjente provinsene for europeerne. Et stort antall innbyggere har emigrert fra dette området til forskjellige europeiske land. Det er interessant å observere at Konya tilhører de Anatoliske Tigre, som er en internasjonal term for tyrkiske byer som har hatt en formidabel økonomisk vekst siden 1980 tallet. I 2012 nådde eksporten fra Konyas mange industri parker 130 land. Mange tyrkere som dro fra Konya til europeiske land har kommet tilbake med teknologi og andre utviklingsobjekter i bagasjen. Det er et mangfold av skoler og universiteter i området, og Konya rager alltid blant de 10 beste byer for gjennomsnitts resultater i eksamener.

 

 

Konya (2)
- i Tyrkia er dette distriktet kjent for mange andre ting. Blant dem er Mevlana dansen (kalt Sena), hvor menn i lange hvite kjortler virvler rundt og ser ut som små tornadoer. Mevlana Celaddiin-i Rumi var en muslimsk helgen i det 13. århundre, og Anatolisk mystikk som er kjent verden over for hans utsøkte dikt og visdomsord, som har blitt oversatt til mange språk.
To oldtidsbyer, Catalhöyük og Clistra by er en av mange historiske attraksjoner. Førstnevnte by skal ha eksistert fra år 6800 f.Kr. og kan ha vært den første bosetting med hus og hellige bygninger i menneskenes historie. Den sistnevnte var en av de første stedene hvor Paulus hadde sine prekener, og byen har storartet arkeologiske funn som Sumbul kirken, Great Water Cistern kapellet, Hadje Plank kapellet og Double Sirahane.
Kirker, moskeer og mausoleer er religiøse monumenter plassert over hele provinsen. Kubad-Abad palasset ligger sør-vest for Beyşehir innsjøen. Oppført mellom 1226 og 1236. Dette palasset er det eldste av alle tyrkiske palass. Konya er en storkommune, mindre enn 4 timers kjøring fra Alanya.

 

Nevşehir
- er også en sentral del av Kappadokia. Områder var under styret av Karmanid dynastiet (se ovenfor), før Ottomanene erobret det. Under deres velde het området Muşkara. Den nåværende hovedstaden i provinsen ble grunnlagt for stor-visiren og svigersønnen til Sultan Ahmet III, Nevşehirli Damat İbrahim Pasha, som ble født i Muşkara, og derfor hadde stor interesse i byggingen av byen. Den lille byen med bare 18 hus, formelt under administrasjon av kaza avÜrgüp, ble raskt omformet med byggingen av moskeer (Konşunlu Moskeen), fontener, skoler, suppekjøkken, kroer og badehus, og navnet ble forandret til Nevşehir (betyr «ny by» på persisk og ottomantyrkisk). Nevşehir kan besøkes etter en 8 timers kjøring fra Alanya.

         
   

Niğde
- en provins som er omgitt på tre sider av de ruvende Taurus fjellene, inkludert Mount Hasan og Melendiz fjellene. Vest ligger sletten Emen som åpner opp til den store sletten mot Konya. Sletten er dekket av nærende vulkanjord, og Nidğes er et suksessfullt landbruksområde, særlig for poteter og epler.
Områder har vært bosatt siden den Neolihic perioden fra 8000–5500 f.Kr. Området ble senere bosatt av Hittitiene, som levde der i tusener av år opp til år 800 f. Kr. Navnet Niğde viser seg først i skriftlige kilder i formen na-hi-ti-ia i Luwians skrifter om kong Saruanis fra Andavalas som ble utpekt av Gelb (Hittiti Hieroglyphs II (19359 PP. 17-18). Så kom assyrere og phrygianere, grekere, persere, Alexander den store og romerne som bygde byen Tyana med palasser og vannverk.
Niğde har fordeler av det rike jordbruket, eplene er veldig berømte, likedan selve plasseringen mellom de rike regionene med Konya od Adana ved Middelhavskysten. Også fordi området er nær turist attraksjonene i Kappadokia er det kort vei til flyplassene i Kayseri og Nevşehir. En kjøretur fra Alanya tar ca. 6.5 timer.

 

Sivas
- er opprinnelsesstedet til den tyrkiske Kangal hunden. Det er en tidlig mastiff type med lys eller sobel pels. Og med et svartmasket ansikt. I følge den offisielle tyrkiske Kangal organisasjonen – Cynology Federation of Turkey (KIF) og Ankara Kangal Derneği (ANKADER)-Kangals i Tyrkia kan også være stripete eller ha en genetisk svart farge, med eller uten svart ansiktsmaske, og/eller hvite markeringer.
Sivas var i gammel tid en del av både Silkeveien og den persiske veien. Handel og kultur utveksling gjorde denne provinsen til et viktig område tilbake i tiden. Fundamentet for det moderne Tyrkia ble lagt i Sivas kongress forsamling 4. september 1919, under ledelse av Mustafa Kemal Atatürk. Dette gjorde provinsen Sivas viktig i tyrkisk historie.
Hvis du vil besøke Sivas med bil, tar turen rundt 11 timer fra Alanya. Hvis du synes det er litt for langt, er det godt å vite at det er flyplass der. Du kan til og med fly med Pegasus fra Gazipaşa til Istanbul og videre med dem til Sivas flyplass.

 

Yozgat
- kan være kjent for de som liker det tyrkiske kjøkken. Dette er hjemstedet for Testi kebabı, stuingen som er stekt i en leirkrukke over åpen ild. Man må slå av halsen på krukken for å kunne spise denne retten. Så vær forsiktig så det ikke ligger igjen skår så du brekker ei tann.
Den andre berømte retten fra Yozgat er Arabaşi Çorbası (tralle suppe). Det er en kyllingsuppe som blir gjort rød ved å tilsette tomat pure. Et spesielt brød blir laget til denne suppa, som dyppes i den og brukes til å spise med i stedet for å bruke skje.
Hoved attraksjonen i hovedsetet i Yozgat er klokketårnet som ble bygget i 1908, og Çapanoğlu moskeen bygget av Çapanoğlu familien som er grunnleggerne av Yozgat. Alanya – Yozgat med bil tar ca. 9.5 time. Du kan fly med Pegasus fra Gazipaşa til Ankara og ta buss eller bil derfra på E88. Denne kjøreturen tar 3 timer.


En salt opplevelse
Når man besøker sentrale Anatolia burde man også besøke Tuz Gölü (salt sjøen). Den nest største innsjøen i Tyrkia kan sees fra verdensrommet, og som navnet tilsier er det en hypersaline sjø, faktisk den største i verden i sitt slag.
Hypersaline betyr å inneholde en betydelig konsentrasjon av natriumklorid eller andre mineral salter, med saltvannsnivå som er høyere enn i havvann (3.5% i.e. 35 gram pr liter). Spesielle mikrobiell og krepsdyrarter trives i dette høye saltholdige miljøet, som ellers ikke er levelig for liv i noen form. Noen av disse artene har vist seg å overleve i over 250 millioner år.

I løpet av vinteren oppløser deler av saltet seg i det friske vannet som kommer til sjøen av nedbør og overflate tilførsler (to 32.9%).  I løpet av sommeren tørker deler av sjøen og det viser seg et 30 cm tykt lag av salt i august. Dette blir brukt som basis for gruvedrift av salt De tre gruvene som opererer i  regionen, hovedsakelig tilknyttet salt prosesser og raffinering.
I 2001 ble Tuz Gölü erklært som et spesielt, beskyttet område, inkludert hele vannflaten og omliggende vann, og noe av det viktige steppelandet rundt.
Tyrkias største rase av Stor Flamingo( Phoenicoptenes roseus) befinner seg på en øygruppe i den sørlige delen av sjøen. Store hvit frontede gjess (Anser albifrons) er den nest største arten her. Lesser Kestrel (Falco naumanni) er en vanlig art i de omliggende landsbyene.
Mange turister nyter det flotte landskapet i august ved å spasere på den tørre delen av sjøen. Den er helt hvit som snø, og det anbefales å bruke solbriller. Det tar 5.5 timer å kjøre fra Alanya.

Hva bør man kjøpe i sentrale Anatolia?
Regionen er kjent for sine tepper (halılar) og små tepper (kilimler). Det er fire typer tepper som blir produsert i Tyrkia, og er klassifisert etter materialet som er brukt.
Disse kategoriene er:
- silke på silke
- ull på bomull
- ull på ull
- viskose på bomull

For tiden er det umulig å bevise når og hvor teppevevingen startet, siden det ikke finnes pålitelige kilder. Men de blir sporet tilbake så tidlig som på Neolithic alderen ( 700 f.Kr). Det første eksemplaret består renning og innslag, som er en tekstilproduksjon som minner om flatvevs tepper. Teppene ble laget ved å forme knuter for å bygge det opp. I følge vitenskapen må teppeveving ha sin opprinnelse fra de tørre stepperegionene hvor nomadestammene levde. Sentral Anatolia var et passende sted for de første teppevevingssentrene pga. mulighetene for sauehold, og basert på klimaet i regionen.
Tepper har blitt brukt i alle hjem som dekking av gulv, pledd, bord duk og dekorasjoner. De tilegner seg verdi når de er brukt, mens de fleste ting synker i verdi med tiden. De eldste eksemplarene som er kjent i historien av håndlagde teppet er det som er utstilt i St. Petersburg Hermitage Museum.  Dette teppet ble oppdaget av den russiske arkeologen Rudenko i 1949, og er kjent som Pazarik teppet.
Majoriteten av eksperter tror ar det er en link mellom den gamle tyrkiske kulturen og dens spesielle tepper. De tror også at de andre tingene som er funnet i Pazarik Turnulus har forbindelse med tyrkisk sivilisasjon.

JOURNAL vil komme med en bredere presentasjon i en senere utgave. Her er noen eksempler på tepper, men bare 6 av tusenvis av mønstre.

            

Vi håper dere har likt denne lille presentasjonen av en av de syv regionene i Tyrkia. Fire flere venter på å bli presentert, så kanskje dere vil besøke dem også.