SØR-ØST ANATOLIA

01.10.2013 00:00

Året er 1941. Den første geografiske kongressen blir avholdt i Ankara (6. – 21. juni), med det resultat at Tyrkia blir delt i syv regioner. I en denne artikkelserien vil vi gi dere en reise til hver region – for å se på deres spesialiteter, forskjeller – og hva som binder dem sammen til et stort land. 

Når du ser på dette kartet, kan du se at så mange som tre regioner bærer navnet Anatolia (på tyrkisk Anadolu). Disse regionene dekker til sammen halve Tyrkia, og de er delt opp i regioner hovedsakelig basert på menneskenes bosteder. Den vanlige livsstilen for folk i Anatolia er bygget på de gamle bondetradisjonene. Et tyrkisk uttrykk er faktisk “å leve som en anatolier” – noe som betyr å leve veldig gammeldags. Til tross for dette ligger den moderne hovedstaden Ankara i det Sentrale Anatolia.

Denne utgavens reise går til den største av de syv regionene: Sør-øst Anatolia.

Siden den ligger sør-øst i Tyrkia har denne regionen grenser mot Syria og Irak. Topografien er preget av platåer og daler. Regionen har ingen kystlinje, men den vestlige delen har likevel Middelhavs klima. Resten av provinsen har kontinentalt klima.

Sør-øst Anatolia har 9 provinser, hvor befolkningen er i underkant av 8 millioner innbyggere totalt. La oss ta en presentasjon av noen av dem, og noen høydepunkter.

   

Adıyaman
- dette tyrkiske navnet betyr rett og slett ‘’tøft navn’’ og ble gitt til provinsen i 1926. ganske enkelt fordi det gamle navnet Hısn –ı Mansur (Mansur borgen), var for vanskelig å uttale. Som det tidligere navnet beskriver ga en gammel borgen navn på provinsen.  Ruiner av denne borgen står fortsatt der og minner om forhistorisk tid. Bevis på kultur fra 8 -9000 år f. Kr har blitt funnet, men historien kan gå enda lenger tilbake. Dette området er en opplevelse for besøkende med kjærlighet for kultur og historie.

 

Batman
- denne provinsen har ikke gitt navnet til en av superheltene. Den har selv sitt navn etter elven, som sammen med Tigris, gir stor fruktbarhet i området. I denne fruktbare jorda er det mest verdifulle produktet funnet (på 1940 tallet): Olje.
Batı Raman oljefelt er det største i Tyrkia. En rørlinje ble bygget i 1967, og bringer olje til havna i byen Dörtyol (betyr fire veier). Batman by har vokst fra en liten by med 3000 mennesker, til en rik, moderne by. Provinsen Batman har i dag mer enn 450.000 innbyggere.

 

Diyarbakır
- navnet betyr ‘’ land av kobber’’, og den er en av de største byene i sør-øst Tyrlia. Tigris gir fruktbart land her også, og landbruk er viktig for økonomien Produksjonen av lammekjøtt har også gjort provinsen berømt for mange forskjellige retter av lam. Ved siden av denne rikdommen fra landbruket, har Dıyarbakır et stort potensiale for investorer i mange sektorer av produksjon. JOURNAL vil komme tilbake til dette området senere i en serie om Tyrkias økonomiske «undre».

         
   

Gaziantep
- det historiske navnet er Aintap (senere Antep), har mange betydninger, avhengig av de mange språk som har blitt snakket i området gjennom årene. Gazi (betyr krigsveteran) ble tilføyd i 1921, men først 7 år senere ble det offisielle navnet Gaziantep. Det ble gitt som en ære for motstanden området hadde gitt under den franske okkupasjonen.
Gazianteps jordbruk er kjent for pistasj nøtter (navnet på pistasj på tyrkisk er antep), oliven og vingårder. Ved siden av dette er det den største industrielle provinsen i området – og det økonomiske senter for det østre - sør østre Tyrkia. Turismen er under utvikling, takket være restaureringen av mange borger og antikke bygninger i området.

 

Kilis
- en grense provins med et «visst» rykte. Smugling og narkotika trafikken har gått ned, men området er populært for sine billige sigaretter, alkohol og elektriske innretninger – la oss kalle det ‘’tollfri sone’’. Kilis er et vakkert område med olivenlunder og vinmarker, men blir selvfølgelig ikke besøkt så mye nå fordi Syria er rett rundt hjørnet.

 

Mardin
- hovedstaden i Mardin er Artuklu. Det er en vakker, gammel by som klatrer oppover mot festningen som i tidligere tider beskyttet byen. Moskeer, kirker og klostre viser den rike religiøse kulturen i området. I en av madrassaene (arabisk for skole) er det et fotavtrykk som det blir hevdet kommer fra profeten Muhammed, som en av flere turistattraksjoner. Byen er delt i to av elven Tigris, og ruinene av en mektig bro er en annen attraksjon.

         
   

Şanlıurfa
- er fødestedet til Abraham, i følge bibelen og koranen. Dette faktum bringer mange besøkere til provinsen. Eufrat er viktig for jordbrukslivet i området. I 2007 ble et område med mange grotter og oldtidsby nasjonalpark, og har mange besøk.

 

Siirt
- er berømt for sine håndlagde tepper. Basert på en rik spa kultur, er produksjonen av såpe en stor industri her. Statsminister Erdoğans kone kommer fra Siirt, og det var på et besøk her (mens han var ordfører i Istanbul) at han leste noen linjer fra et muslimsk dikt, noe som førte han i fengsel. Han måtte også si ifra seg ordfører vervet, og han ble også dømt til aldri å bli politiker igjen. Som vi alle vet, ble denne dommen opphevet, og han har styrt Tyrkia en årrekke allerede. I Siirt møter vi igjen vår venn Tigris. Et annet slags vann – termalvann – er en annen grunn til å reise til Siirt for dere som har revmatisme eller hudsykdommer.

 

Şırnak
- en gammel bosetting kalt Sehr-i-Nuh (Noas by) er i dag Şırnak. Etter å ha landet med sin ark på den mektige Ararat (noen mener at han landet i Cudi fjellene), fant han et fruktbart område for familien sin. I følge bibelen var det første han gjorde å plante en vinmark. Han feiret sin endte reise med å drikke seg full, og ble da fortalt av gud at det ikke var bra for ham…..
I dag er landbruket i området basert hovedsakelig på hvete, bygg og linser, ved siden av bomulls produksjon. Tepper og andre vevde produkter er gammelt kunsthåndverk i området. Den fremtidige økonomien bygger blant annet på asfalt (et biprodukt av olje produksjonen i sør-øst Anatolia.)


Oljeproduksjon
‘’I 2013 borer Tyrkia etter olje og naturgass med flere rigger enn noe annet europeisk land’’, er en Bloomberg uttalelse 10. januar 2013. mens mesteparten av denne boringen forgår i Svartehavet, foregår produksjonen av råolje på land maksimalt i sør-øst Anatolia.

Batı Raman tungolje blir operert av Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Brønnene på denne marken gir ca. 7000 tønner pr dag. Feltet ble oppdaget i 1961, og produksjonen startet på følgende år med 400 tønner pr dag. Men, 7000 tønner pr dag er en dråpe i havet i følge Tyrkias eget utsagn. Importen fra andre land er så stor som 6-700.000 tønner pr dag. Industrien er en årsak, en annen er det økende antall biler og kjøretøy som trenger drivstoff. Nye funn vil utvilsomt hjelpe Tyrkia å redusere denne importen, og kanskje til og med å bli i stand til å eksportere selv og forbedre den voksende økonomien ytterligere.

Vi håper dere har likt denne lille presentasjonen av en av de syv regionene i Tyrkia. Fem flere venter på å bli presentert, så kanskje dere vil besøke dem også.