MIDDAG : FORRETTER

01.03.2013 00:00

I forrige utgave inviterte vi deg til en rikholdig lunsj. Dette måltidet har et stort utvalg av retter, fordi det er en bedre tid på døgnet for et stort måltid. Når lunsjen vanligvis stopper klokka 15, kan du fortsatt få den samme maten. Men mange lokantaer rydder da opp og starter forberedelsene til middagen. Enda et fantastisk måltid her i Tyrkia. Det er også da et så stort utvalg i retter at vi velger å dele artikkelen i to deler.

Tid for middag – forretter
Ta plass ved bordet og forbered deg på et utsøkt måltid. Hva er det på menyen? Kanskje ingenting. Ganske enkelt fordi det på mange steder ikke er mulig å beskrive maten på et stykke papir …..

En måte å bestemme deg for hva du vil ha er å lukte – og kanskje smake – før du velger hva du vil spise. Før det ble så mye turisme i vårt område var dette mer vanlig her. Kelneren kom til og med og viste deg kjøttet på et fat før de stekte det. Denne måten å gjøre det på nådde helt til Australia, og er nå en moderne og vanlig metode på mange restauranter der.

Mezeler

Du kan fortsatt finne slike steder her i Tyrkia. Selv før du bestiller noe å drikke, kan det hende kelneren kommer med mange små forretter. Disse kalles meze på tyrkisk. De er en kombinasjon av forretter og tilbehør til maten. Noen foretrekker til og med å spare noe av det og spise det som dessert sammen med brød. Du kan sammenligne meze med den spanske tapas. Noen steder serverer mer meze enn andre. Disse stedene kalles meyhane, det nærmeste vi kan oversette det med er taverna. Steder hvor de serverer mest drikkevarer, men har mange ulike meze ved siden av.
 

Meze – soğuk

HaydariCacık
 

Mest vanlig er de kalde (soğuk), og den mest kjente er nok den berømte haydari, laget av yoghurt blandet med ost, hvitløk og evt. aubergin. Noen tror at det er det samme som den greske tzatziki, men når den er laget på samme måten med yoghurt, slangagurk, persille og mynte har denne retten et annet navn, cacık.
 

 Humus

  Ezme   Ezme

Humus
- er for noen ennå mer kjent, en rett med kikerter.

  Ezme
- er en blanding med grønnsaker og krydder. Hvor sterkt krydret det er, avhenger helt av kokken. Det er mengden av chili pepper som avgjør det. Et godt råd er å prøve litt på tunga før du hiver innpå.
  Antep ezmesi
- er en type ezme som i tillegg inneholder valnøtter (ceviz). Denne kan være sterkest krydret av alle rettene. Bare så du vet det….vann er ikke det beste hvis munnen brenner. Da er det bedre med sukker for å nøytralisere.
         
Patlıcan ezmesi   Rus salatası   Pilaki
Patlıcan ezmesi
- er grillede auberginer med hvitløk, oliven og sitron. Den har en myk og snill smak.
  Rus salatası
- er oppskårne gulrøtter, poteter og erter i majones. (Mangler bare rekene, så kjenner vi den igjen fra Norge som russisk rekesalat.)
  Pilaki
-
er tørkede bønner som blir kokt og avkjølt, og dertil blandet med løk og andre grønnsaker.
         
Fava   Muammara   Beyin salatası
Fava
- er en annen rett med bønner, moset og servert i terninger.
  Muammara
- består av valnøtter som er knust og ristet sammen med brød og tahini (ikke mulig å oversette), olivenolje og sitrondråper. Smaken er god og navnet er morsomt – så det er kanskje lettere å huske.
  Beyin salatası
- kan være noe du har prøvd og liker godt. Men etter å ha lest dette vil du kanskje ikke velge det igjen! Dette er rett og slett oppskåret hjerne fra sau. Folk fra Norge og Skottland kan synes dette er ok siden de er mer vant til Viking mat.
         
Çerkez tavuğu   Lakerda   Ahtapot salata
Çerkez tavuğu
- er en mektig meze. Retten kommer opprinnelig fra Tsjetsjenia, men har blitt populær i Tyrkia. Kylling i valnøtt saus – like godt som det høres ut.
  Ved kysten kan du finne flere meze med sjømat, som karides söğüş (kokte reker) eller lakerda (saltet tunfisk).   Ahtapot salata
- er en rett med blekksprut.
         
Hamsi   Tarama   Ezine peyniri
Hamsi buğulama
- en liten ansjos (hamsi) som trolig er fisk nummer en her i Tyrkia. Du finner den i mange retter. Salt, sur eller søt, det er mange varianter. I denne retten er det grønn paprika.
  Tarama
- er en dipp med rognkrem. Svenskene vil bli henrykt. Deres sans for löjrom er stor.
  Forskjellige typer av ost kan også bli servert som meze. Ezine peyniri er en myk og kremet ost laget av kumelk og melk fra sau, mens peynir ezmesi er en som ligner feta ost i tomat saus.

Dette er noen av de kalde standard rettene. Lista er lang. Det kommer også an på hvor i Tyrkia du spiser. Blant meze kan du også finne flere som vi betegner som desserter, som karpuz (vannmelon) og kavun (honningmelon).

KarpuzKavunMeze – sıcak

Sigara börekMantar dolması


Blant de varme (sıcak) meze fınner du sigara börek, en liten oste rull (se tidligere beskrivelse) og mantar dolması (sopp fylt med smeltet ost).
 

 Arnavut ciğeri

  Patlıcan kirzartmasi   Bumbar

Lever er veldig populært og arnavut ciğeri – albansk lever med mel, salt og paprika pulver – er en av de utallige lever rettene.

  Aubergine blir også brukt i mange retter. En av dem er stekte biter som blir servert som patlıcan kirzartmasi.   Bumbar er en ring formet pølse fylt med kjøttdeig og ris.
         
Dolgulu köz   Muska böreği   Patates kroket
Dolgulu köz biber er rød paprika som er ovnsbakt.   Muska böreği er triangler av butterdeig fylt med kjøtt eller ost.   Patates kroket er, akkurat som det høres ut, potet kroketter. Og, så klart, cips (pommes frites) og elma patates (kløftede poteter) hører også til meze. Hvis du er heldig er disse laget av ferske poteter, og ikke fra poser i frysedisken.

Det finnes mange flere varme forretter også, men vi tror du har fått en ide om hvor stort utvalg det tyrkiske kjøkken har også på dette område.

Et godt råd er: Ikke bestill for mange av disse rettene hvis du ikke er skrubbsulten. Du må ha plass til hovedrettene også. Og de er mange, mange ….. Så fortsett med å lese våre artikler og forbered mage og tunge på kulinariske opplevelser mens du besøker dette flotte landet.

Afiet olsun – velbekomme!

OPPSKRIFTER : Meze (kalde)