SOLTØRKEDE TOMATER

01.09.2014 00:00

I denne artikkelserien presentere vi deg for ulike produkter som Tyrkia er kjent - eller mindre kjent for. I denne serien får du kjennskap til historie og fakta om produkter og stedene de kommer fra. God lesing!


Soltørkede tomater fra Egeerhavsregionen i Tyrkia
Soltørkede tomater brukes stadig mer i dagens matlaging. Tyrkiske soltørkede tomater lages fra friske og modne tomater av Roma-varianten. Tomatene tørkes i sola for å oppnå den fyldige og rike smaken som er karakteristisk for soltørkede tomater. De anses nå som en grunnleggende ingrediens for en rekke bruksområder, inkludert baking, sauser, salater og salatdressinger, samt for bruk i hovedretter og forretter.

Både saltede og svovel soltørkede tomater lages av friske tomater som høstes når de er som mest modne. Tomatene tørkes så under Egeerhavssola, mens de kontinuerlig overvåkes av erfarne kvalitetskontrollører. De foredles så i fabrikker med et spesielt dyppesystem som gir ensartethet og gjennomgående kvalitet.
 

Saltede soltørkede tomater

- Normal tørket: Fuktighetsinnhold 18-23%, saltinnhold 6-8%. De friske tomatene trenger en tørkeprosess med salt, som tar 5-7 dager. Siden blir de renset, vasket og utvalgt i fabrikk.

- RTE (Ready To Eat): Fuktighetsinnhold 35-40 %, saltinnhold 4-6%. Normale tørkede tomater foredles i fabrikk hvor de blir R(ready) T(to) E(eat). Disse tomatene brukes hovedsakelig i restauranter, hoteller osv., og de trenger ingen ytterligere tilberedning. De brukes i salater, på pizza, i pasta (med saus) og de kan benyttes som delprodukter i andre industrielle prosesser.

Former: Halve, Julienne-kuttede (tynne stenger), terninger 10x10 mm
 

Svovel soltørkede tomater

- Normal tørket: Fuktighetsinnhold 18-23 %, SO2-innhold 2500-3000 ppm. De friske tomatene trenger en tørkeprosess med salt, som tar 5-7 dager. Siden blir de renset, vasket og utvalgt i fabrikk.

- RTE (Ready To Eat): Fuktighetsinnhold 35-40 %, saltinnhold 4-6%. Normale tørkede tomater foredles i fabrikk hvor de blir R(ready) T(to) E(eat). Disse tomatene brukes hovedsakelig i restauranter, hoteller osv., og de trenger ingen ytterligere tilberedning. De brukes i salater, på pizza, i pasta (med saus) og de kan benyttes som delprodukter i andre industrielle prosesser.

Former: Halve, Julienne-kuttede (tynne stenger), terninger 10x10 mm

Soltørkede tomater i olje

Soltørkede tomater i olje blir marinert med krydder i solsikkeolje eller olivenolje. Disse har blitt populære blant matelskere over hele verden. De kan finnes i vanlige krukker/glass, men også i glass med forskjellige dekorasjoner, som gir et friskt utseende på kjøkkenet.


PROSESS

Produksjon av soltørkede tomater

Tomater som egner seg for tørking høstes og leveres til tørkeanlegg i plastikk-kasser. Hver leveranse består av 5 tonn for å sikre minimale skader og full sporbarhet.

Tomatene inspiseres under overvåking av erfarne kvalitetskontrollører. Tomater som tilfredsstiller de nødvendige standarder, leveres til inspeksjon pr. hånd og til et vaskebelte hvor alle skadede og/eller misfargede tomater fjernes.

De sorteres så etter størrelse, og etter en endelig visuell og fysisk inspeksjon, maskinkuttes de i to halvdeler. Disse halvdelene dyppes i en oppløsning som er tilberedt iht. spesifikke ønsker til hver ordre, og overføres til tørkeområdet med traktorer spesielt beregnet for dette formålet.

Etter å ha blitt plassert I nøye rengjorte garn og presenninger, og inspisert for å forsikre at de er plassert stående, overlates tomatene for å tørke i sola. Alle arbeidere må desinfisere hendene sine hvert kvarter for å sikre at bakterienivåene er på et minimum.

For å sikre jevn tørking, plasseres tomathalvdelene nøye i 2,5 m brede rader, med gangveier i mellom for jevnlig å kunne inspisere tørkingen. De oppbevares i tørkeområdet i 3-5 dager, innenfor 1 meter høye vegger, for å forhindre at vindbårne fremmedlegemer blåses på dem.

Etter å ha blitt testet for optimalt fuktighetsinnhold, samles de I små hauger og lagres i noen timer. De sendes deretter igjennom en roterende sil for å fjerne evt. fremmedlegemer som har festet seg på fruktene under tørkingen, og pakkes så i fibersekker. Til slutt blir tomatene desinfisert under plastikkfolie, veiet og flyttet inn i kjølelager i påvente av pakking og levering.


NÆRINGSINNHOLD

Soltørkede tomater har samme næringsinnhold som de friske tomatene de lages av. De har høyt innhold av Lykopen, antioksidanter og vitamin C, og lavt innhold av natrium, fett og kalorier. En relativt liten mengde av soltørkede tomater gir en gourmetfølelse og en ekstra smaksopplevelse for en rekke oppskrifter.

Næringsinnhold (100 gr.)

Mineraler

Vitaminer

Energi

139 kcal (582 kJ)

Protein

7,6 g

Karbohydrater

30,1 g

Fett

1,6 g

Kostfiber

6.6 g

Kalsium

59,4 mg

Jern

4.9 mg

Magnesium

104,7 mg

Kalium

1850 mg

Natrium

1131 mg

Sink

1,07 mg

Fosfor

192 mg

Vitamin C

21,168 mg

Vitamin B1 (Tiamin)

0.285 mg

Vitamin B2 (Riboflavin)

0.264 mg

Nikotinsyre

4,88 mg

Vitamin A IE

471,9 IE

Halvtørkede tomater (ovnsristede)

Dette er en ny måte for tilberedning som gir saftigere tomater med friskere smak.

Alle friske tomater høstes selektivt under produsentens strenge kvalitetskontroll, og deretter gradert, vasket og utvalgt på nytt før kutteprosessen.

Tomatene kuttes i biter på like størrelser av en maskin, og bitene lagres forsiktig på brett. Deretter legges de i ovner, og tørkeprosessen påbegynnes. De tas så ut av ovnene etter spesifikasjoner som de ulike kundene gir, og fryses deretter som IQF (Individually Quick Frozen).

Etter IQF-prosessen blir produktet igjen nøye utvalgt før pakking. Alle ferdige produkter sendes til lagring i -18 °C fryselager. Det er også tilgjengelig halvtørkede tomater i terninger, kuttet I biter à 10x10 mm av en høyteknologisk kuttemaskin.

Marinert halvtørket tomat

Halvtørket (ovnstørket) tomat, marinert i rapsolje med hvitløk, hvit eddik, basilikum, oregano, persille og sjøsalt. Det brukes kun naturlige ingredienser uten kunstige tilsetninger. Disse fyldige og saftige halvtørkede tomatene er spennende tilbehør til enhver antipastarett, hvor den økte smaken gitt av olje og urter gir en ny dimensjon til ytterligere et smaksprodukt.
 

TYRKISK TOMATPROUKSJON

I 2013 ble det høstet rundt 11,8 millioner tonn med tomater i Tyrkia. Tyrkia har økt sin produksjon år for år, og dette har gjort at landet har beholdt plassen sin som et av de 5 største landene for tomatproduksjon i verden. Pr. i dag er Tyrkia ranket som nr. 4 i den globale tomatproduksjonen, kun bak Kina, USA og India. Tyrkisk tomatproduksjon økte med 10% i 2011 og ytterligere 3% i 2012.

Stabil høy etterspørsel i det eksterne markedet, samt høyt internt forbruk, stimulerer tyrkiske dyrkere til å investere i tomatproduksjon. I tillegg gir lave produksjonskostnader i Tyrkia, takket være gode klimaforhold, økt konkurranseevne i det globale markedet. Tyrkisk eksport når rundt 1,2 millioner tonn hvert år. Russland og EU står for ca. 30% hver av dette. Ukraina er det tredje største eksportmarkedet med en andel på 8% av Tyrkias totale eksport av tomater.