Verdens største konstruksjonsfartøy passerer Bosporos

02.05.2018 16:30

Verdens største skip for legging av rør, Pioneering Spirit, passerte gjennom Istanbuls Bosporos morgenen 2. mai.

Bosporos Svartehavs-inngang ble stengt for maritim trafikk på grunn av passeringen av det 477 meter lange fartøyet.

30. april sa Pioneer Spirits kaptein Loek Fernengel at Allseas, selskapet som eier Pioneering Spirit, har verdens mest teknologisk avanserte rørleggerskip, som ikke bare er konstruert for rørlegging, men også for installasjon og nedleggelse av olje og gassplattformer.

TurkStream byggeprosjekt har så langt vært veldig vellykket, sa kapteinen.

"Selv i tilfeller med store bølger, er fartøyet stabilt og vi kan fortsette å jobbe. Det var en stor storm om en måned siden hvor bølger nådde 7 til 8 meter høye. Fartøyet led noe skade, men det stoppet ikke vår produksjon. Hvert åttende minutter legger vi ett rør i sjøen, " fortalte Fernengel.

Fartøyet har en maksimal hastighet på 14 knots og kan huse 571 personer - med en installert kraftkapasitet på 95.000 kilowatt.

"Dette er et unikt fartøy på størrelsen med seks Boeing 747, og det kan løfte 2,5 Eiffeltårn samtidig," sa Fernengel.

"Fartøyets konstruksjon startet i 2012, så vi kan si at det er et nybygd fartøy," tilføyde Fernengel.

Fartøyet er ett blant en flåte av andre Allseas enorme fartøy, inkludert Solitaire, Audacia og Lorelay.
 

Fartøy som femstjerners hotell

En gruppe journalister fikk en førstehånds opplevelse av livet ombord på Pioneering Spirit, hvor de var i stand til å møte mannskapet personlig.

Skipet, med 13 etasjer og 288 lugarer, har over 500 ansatte til enhver tid.

Det er imidlertid ikke bare arbeid og ingen fritid, ettersom besetningen fra over 40 land har rekreasjonsområder med Playstations, TV-skjermer og fasiliteter for ulike aktiviteter, som ping-pong og fotball.

"Vi har 130 tekniske besetningsmedlemmer, inkludert mekaniske ingeniører og elektrikere, 40-45 personell til catering, 300 ansatte på produksjonslinjen og 50 marine mannskap, "forklarte Fernengel.

Cateringpersonalet serverer mellom 1500 og 2000 måltider daglig ombord, mens 250 kilo ris og 11.000 egg forbrukes hver uke.

Kapteinen meddelte at mesteparten av frukt og grønnsaker, melk og hermetikkvarer er kjøpt fra Tyrkia.

"Det er som et femstjerners hotell. Det kan huse opptil 571 personer. Det er vaskerom og romrengjøring for personalet. Fartøyet har en kapasitet på 21 millioner liter diesel, mens vårt daglige forbruk er 100.000 liter. Med full fart, går det 400 000 liter per dag," sa han.


Første gass skal pumpes i 2019

TurkStreams talsmann Sander van Rootselaar informerte også besøksgruppen av journalister, at hittil er 224 km av den andre linjen fullført.

"For offshore-delen har vi alle nødvendige tillatelser. Onshore-linjene er utenfor vårt oppdrag. De vil være ansvaret til Tyrkias BOTAŞ og Gazprom. De er i forhandlinger om et joint-venture vedrørende den andre onshore-rørledningen, " sa han og la til at den første gassen fra prosjektet blir pumpet i desember 2019.

"Prosjektet er en klar fordel for Tyrkia i og med at det er en direkte linje til landet. Forhandlingene om gassprisen pågår. Vi må vente på å se hvordan de utvikler seg," avsluttet han.

Kilde: Hürriyet