SULTANA ROSINER

01.08.2014 00:00

I denne artikkelserien presentere vi deg for ulike produkter som Tyrkia er kjent - eller mindre kjent for. I denne serien får du kjennskap til historie og fakta om produkter og stedene de kommer fra. God lesing!


Sultana-rosiner fra Egeerhavsregionen i Tyrkia

Sultana-rosiner er tørkede steinfrie druer fra varianter av vinplanten Vitis Vinifera L. De store gul-grønne druene som tørkes til rosiner, er spesielt smakfulle og myke. Sultana-rosiner brukes hovedsakelig i tradisjonelle kaker, brød og kjeks.

Egeerhavsregionens blekede og ublekede druer brukes til produksjonen av tyrkiske Sultana-rosiner.

Tyrkia har de mest egnede klimaforhold for vindyrking i hele verden, og er opphavet til vintreet.
Funn på forskjellige steder i Anatolia viser at druedyrking har vært en del av kulturen i århundrer.

Klassifisering
Iht. fargen: Tyrkiske Sultana-rosiner klassifiseres i fem typer iht. fargen.

Thomson: Ekstra mørk (tilsvarende sort)

Type 8: Mørk
Type 9: Brunlig
Type 10: Lys brun
Type 11: Lysere brun til gylden

Størrelser (antall bær pr. 100 g): 

JUMBO

STANDARD

MEDIUM

LITEN

<250

251-360

361-500

501-650

 

Produksjon av Sultana-rosiner
De friske variantene av Sultana steinfrie druer dyppes i en alkalisk olivenolje-emulsjon og soltørkes (emulsjon = to væsker som ikke er blandbare der den ene væsken fordeles som små dråper i den andre).

Produktet består av gode, sunne bær, typisk fra dagens avling, som har blitt soltørket og lagret under tilfredsstillende forhold før foredling. Fruktene blir sortert etter størrelse, avstilket, undersøkt, vasket i rent vann, luftet og renset for å fjerne feilvare og fremmedlegemer. De soltørkede rosinene mottas og sorteres av eksperter, og lagres i lagerhaller under kontrollerte forhold.

Så fylles fruktene i hygieniske plastkasser og sendes til en sorteringsavdeling hvor de blir kontrollert av arbeidere på hvite laminatbord under sterkt lys. Bordsorteringen utføres avhengig av kjøpernes spesifikasjoner. Så fylles fruktene i utvidbare kartonger som er foret med blå plast. Mellom 11,5 kg og 14 kg fylles i hver kartong, og kartongene skannes av en metalldetektor og kodes med en blekkskrivermaskin for sporing.

Pakking
Bulkpakninger: Pappkartonger på 5 kg, 10 kg og 12.5 kg, eller størrelse iht. eget ønske.
Småpakninger: Poser på 250 g, 500 g, 1 kg osv.

Lasting av Sultan-rosiner for eksport
20 tonn pr. 1 stk. 20 fot container, 25 tonn pr. 1 stk. 40 fot container

Lagringsinstruksjoner
TEMPERATUR: Det anbefales temperaturer lavere enn 20 °C (68 °F) for lagring. Det er ingen grunn til nedkjøling ved fremvisning for salg.

KONDENSERING: Naturlig ventilasjon av luften rundt Sultana-rosiner er nødvendig. Det kreves en viss bevegelse for å fjerne overflødig fuktighet i omgivelsesluften, siden forskjeller i temperaturen pga. natt og dag, regnfulle dager eller endringer i klima kan føre til kondensering av fuktigheten, som legger seg på rosinenes overflate som vanndråper. Dette fører til at fruktene mørkner og man risikerer også gjæring. Den relative fuktigheten i omgivelsene må være mindre enn 60 % og kartongene bør lagres omtrent 10 cm (4 tommer) over underlaget på paller. Kartongene bør også dekkes med tøy eller plastikk hvis de lagres høyt oppunder tak.

FREMMEDE LUKTER OG DUFTER: For bevaring av original og naturlig smak, må ikke rosinene oppbevares nær kjemikalier, drivstoff, eksosgasser, avfall med vond lukt eller fremmede dufter. Øvrige hygieniske og tekniske forholdsregler må tas ved lagring, etter gode tilberedelsesprosesser.

 

Helsefordeler
Sultana-rosiner er en god energikilde (1 276 kJ / 305 kcal pr. 100 g) takket være innholdet av karbohydrater. Sultana-rosiner inneholder også vitaminene B1 og B2, samt diverse mineraler. Det er medisinsk bevist at de hjelper for barns vekst og at de kurerer sykdommer med betennelse og feber, i tillegg til lunge- og leversykdommer.

100 gram Sultana-rosiner inneholder:

77,4 %

karbohydrater

2,82 g

protein

15 % (± 1.5 %)

fuktighet

0,5 %

overflateolje

Vitaminer i 100 gram Sultana-rosiner: 

0,147 mg

vitamin B1

0,073 mg

vitamin B2

Mineraler i 100 gram Sultana-rosiner:

4 mg jern

30 mg magnesium

190 mg fosfor

53 mg kalsium