MIDDAG : HOVEDRETTER AV FISK

01.05.2013 00:00

Vi introduserer dere til det tyrkiske kjøkken. Gjennom flere utgaver har vi servert dere frokost og lunsj. Middagen inneholder mange retter, og dere har fått forretter og hovedretter med kjøtt. I dag har vi fisk på bordet.

Tid for middag – hovedretter med fisk
Balık er det tyrkiske ordet for fisk. Tyrkia har en langt mindre tradisjon for fisk enn for andre retter. Folk kan finne det merkelig siden landet har en lang kystlinje. I vest og sør finner man Middelhavet og i nord Svartehavet. I tillegg har Tyrkia mange innsjøer og elver.

Fisk er mer vanlig i nord, særlig i Istanbul. Det er et mye større utvalg av fiskeretter der enn andre steder. Og på vestkysten finnes det mange flere fiskerestauranter enn på sørkysten. La oss sette oss ned å se på menyen!

3-5 fiskeretter? Det er nytt! Vanligvis har en meny 100-150 retter. Årsaken er knyttet til dette meny punktet: Dagens fisk (Günün balığı).
Dette betyr at dere kan velge fra fryseren, fersk fisk – og bestemme hvordan dere vil ha den tilberedt. Valgmulighetene er : grillet – stekt – eller ovns bakt. İzgara – kızarmış – rosto.

Når dere ser i fryseren finner dere mange slags fisk som er ukjente for oss. La oss presentere de mest vanlige:

 

 Çupra

  Levrek   Uskumru

Çipura/Çupra
Den samme fisken har to navn – så bli ikke forvirret (ref. World Turkish).
Dette er en brasme/karpefisk. Den normale størrelsen er opp til 35 cm, men de kan bli 70 cm. Kjøttet er selvfølgelig bedre på de mindre, som med all annen fisk. Denne blir betegnet som den mest smakfulle av alle artene i denne familien. Kjøttet er hvitt, men inneholder mer fett enn det hvit fisk vanligvis gjør. Veldig saftig når den blir riktig tilberedt.

  Levrek
Sjø abbor. Størrelsen er normalt opp til 60 cm, men kan bli 100 cm. Igjen er det de minste som er best i smaken. Kjøttet er hvitt og fast, og med en flott smak. Det er et velkjent faktum at en abbor har flere ben enn mange andre fisketyper, men de er lette å fjerne.
  Uskumru
Er det tyrkiske navnet på makrell. Normal størrelse er 40 cm maksimalt 66 cm. Kjøttet er gråaktig. Denne fisken er en fet fisk (10-20%) noe som gjør den perfekt for røyking. Den er en delikatesse her i Tyrkia, som i resten av verden.
         
Ton balığı   Kılıç balığı   Deniz alası
Ton balığı
Tunfisk. De fleste spiser denne fra boks. Men den er også en god fisk til middag. Kjøttet er rødt og ser mer ut som kjøtt fra ei ku eller en hval. Smaken er også ikke helt som fisk. En filet er nesten som en biff når det gjelder tilberedelse, på grunn av størrelsen på fisken.
  Kılıç balığı
Sverdfısk. Denne fısken kan bli 5 meter lang og med en vekt på 450 kg. Fısken blır tılberedt på samme måte som tun fısken. En biff fra denne fısken er et solıd måltıd. Smakfull, og en deilig forandring fra andre retter.
  Deniz alası
Ørret fra saltvann. En sannhet med modifikasjoner. Denne fisken er anadrom, hvilket betyr at den lever i havet, men drar hjem til elven den er født i for å gyte. For å overleve denne prosessen drikker den saltvann og separerer saltet gjennom gjellene. Etter gyting drar den tilbake til havet. Men det kan hende at barna deres forblir i elven hele livet. Kjøttet er lys rosa, og det er en fet fisk. Dens noe spesielle livsstil setter nok også sitt preg på smaken.
         
Alabalik   Dere pisi   Barbun
Alabalik
Ørret fra ferskvann. Denne lever hele livet i dette miljøet. Kjøttet er mer gulaktig eller hvitt. Den er mindre fet enn deniz alası – men fortsatt rik på vitamin A og D, og er en veldig god matfisk. Du kan ofte bestille den fra en tank hvor den fortsatt er i live.
  Dere pisi
Flyndre er også en fisk å finne blant dagsfersk fangst. Denne fisken har hvitt kjøtt, og er ett av de slagene som har minst fett (1%). Men smaken er meget god.
  Barbun
Rød mulle hører til slekten Mullus. Helt rød på utsiden, men hvit inni. Varianten som blir brukt her i Tyrkia er små, 17-20 cm lange. Så små fisker kan være en utfordring å rense. Men den servicen gis ofte på restauranten.
         
Hamsi   Ahtapot   Klar til servering!

Hamsi
Tyrkisk for ansjos. Denne lille fisken inngår i så mange retter at det ville bli en hel bok å skrive om dem. Dette er favoritten for tyrkere, blant alle fisker du kan finne i Tyrkia. Det er vanlig å steke den når den serveres til middag. På grillen ville den falle ned igjennom risten. På grunn av størrelsen er den vanskelig å rense, derfor spises hodet og bena også.

  Ahtapot
Ikke en fisk, men en blekksprut. Skremmende, eller ikke? Den smaker som gummi for noen, og er en delikatesse for andre. I Tyrkia er det en fantastisk fangst hvis man får en slik når på en fisketur. En skatt. Disse kan også finnes noen ganger som Dagens fisk.
 
Krydderet som brukes ved tilbereding av fisk, er stort sett salt og pepper. Fisken serveres med poteter og/eller ris. Salat er vanlig – men ikke kokte grønnsaker til fisk. Det legges alltid sitron ved siden av fisk for å dusje den med friske dråper, om ønskelig.

Ved siden av alle disse alternativene av fersk fisk, bør kjenne til følgende tilberedte retter:

Balık kokoreç : Fisk og skalldyr salat

Balık pilaki : Fiskegryte

Balık çorbası : Fiskesuppe

Kiremitte alabalık : Ørret i leirgryte servert med tomatsaus

Sardunye dolması : Sardiner fylt med ris, korinter og pinjekjerner

Uskumru dolması : Lettstekt makrell fylt med løk, valnøtter, pistasjnøtter og korinter
 

Til neste gang: Afiyet olsun!