MENNESKER MED INNFLYTELSE - PAULUS (2)

01.03.2014 00:00

av Roland Eriksson

Vi kör västerut från Mahmutlar. I Aksu svänger vi till höger och är snart framme i Perge. På den antika stadions läktare dricker vi vårt morgonkaffe. 2000 år tidigare hade det bjudits på kapplöpningar. För några veckor sedan hade vi talat om olika viktiga historiska platser i Anatolien och hur de kan ha påverkat världen i dag. Vår närmiljö är rik på minnesmärken men vilka har haft störst betydelse? Vi fastnade för två frågeställningar: 1) När och varför flyttade människorna in i städerna? och 2) Hur spreds monoteismen och speciellt kristendomen över världen?

Frågorna inspirerade till efterforskningar. Det visade sig att världens kanske äldsta stad, Çatalhöyük, ligger utanför Konya. Där kunde vi söka svaret på den första frågan. Hur skulle vi då hantera den andra frågan med våra bristfälliga kunskaper i religion. Vi erinrade oss att Paulus brev är viktiga i Nya Testamentet, läste dem och förstod att den kristna missionen i världen började i vår närmiljö. Så här står det om Paulus och Barnabas i Apostlagärningarna 13:13: ”Själva fortsatte de från Perge och kom till Antiochia i Pisidien”. Det var år 46 A.D. och den första kristna missionsresan. De stannade ett år på höglandet och besökte städerna Ikonium (Konya), Lystra och Derbe för att sedan återvända via Perge och Attaleia (Antalya).

På läktaren i Perges stadion tänker vi igenom vår resplan. På morgonen hade vi hyrt bil. Nu skulle vi först följa i Paulus fotspår till Antiochia och sedan passera Konya och Çatalhöyük på väg tillbaka till Mahmutlar. Perge var en betydelsefull stad under grekisk och romersk tid. Matematikern Apollonius från Perge skrev för ca 2200 år sedan en bok ”Om koniska sektioner” där han införde de i dag välkända benämningarna på olika kägelsnitt: ellips, parabel, hyperbel. Staden kunde under antik tid nås från havet via floden Kestros. Måhända kom Paulus den vägen. Hur han sedan fortsatte vet man inte exakt men Kate Clow har markerat och beskrivit en vandringsled, St Pauls Trail. Den som vill gå hela vägen (ca 260 km) eller delar av den finner information på https://cultureroutesinturkey.com/c/st-paul-trail/

Kurșunlu ŞelalesiEğirdir

Ca 10 km norr om Perge ligger en omtyckt naturpark, ”Kurșunlu Şelalesi Tabiat Parkı. Vi stannar för picknick och ser på det vackra vattenfallet. Från parken bär det uppåt längs vindlande men goda vägar och snart är vi inne i Taurosbergen. Dagsmålet är Eğirdir. Vid Eğirdirsjön finner vi ett trevligt pensionat och tar in för natten. Eğirdir är en fin utgångspunkt för vandrare och naturälskare. Intill ligger Davraz skidcentrum, öppet från december till april. För att vandra hit längs St Pauls Trail hade vi behövt 10 dagar inte som nu 3 timmar med bil. Vi tar en promenad i staden och äter sedan en god måltid tillagad på fisk från sjön.

Från frukostbordet i Eğirdir ser man bergen på andra sidan sjön. Där går Via Sebaste i en vid båge mot väster för att sedan svänga norrut mot Antiochia. En strategisk omväg som romarna byggde för 2000 år sedan för att kunna bekämpa Homonaderna, ett folk i Taurosbergen. Möjligen följde Paulus Via Sebaste som var längre men säkrare. Så är också dagens vandringsled dragen. Vi tar bilen den kortare vägen längs östra sidan av sjön till Antiochia. En imponerande akvedukt leder in till den antika staden på en kulle ca 1200 m över havet. Intill ligger staden Yalvaç där man på museet kan fördjupa sig i omgivningens historia.

Akvedukt ved AntiochAntioch sentrum og Augustus tempelet

Antiochia grundades under den grekiska tiden för ca 2300 år sedan av Antiochos I. Delar av det Anatoliska höglandet inklusive nuvarande Ankara befolkades då av keltiska stammar (gaeler, galler) och Antiochia blev en militärbas för att kontrollera dessa galaters attacker på gränsen mellan Pisidia och Phrygia. Medan Alexander den stores efterföljare bekämpade varandra och galaterna så växte Romariket i styrka och 129 B.C. annekterades Anatolien. Antiochia blev en viktig stad på grund av de ekonomiska, militära och religiösa aktiviteterna i området. Här levde under århundraden flera olika kulturer tillsammans, grekiska, romerska, judiska, kristna, muslimska. Stadens betydelse och den stora judiska församlingen bidrog troligen till att Paulus valde Antiochia som mål för sin första missionsresa. Runt synagogorna fanns också många som attraherades av monoteismen men som inte konverterat till judendomen.

Vi går in genom stadsporten, passerar teatern vid en av stadens huvudgator, Decumanus Maximus, svänger sedan till vänster in på den andra huvudgatan, Cardo Maximus, och kommer till Tiberiustorget och Augustustemplet. Vi sätter oss på en sten från den Bysantinska kyrkan vid torget. Framför oss ligger en plats som 2000 år tidigare var full av liv. Kyrkan byggdes flera hundra år senare men måhända låg här den synagoga där Paulus predikade. Vi läser valda ord ur Apg. 13:44 – 52: ”…Följande sabbat samlades så gott som hela staden…och ordet om herren fördes ut i hela trakten...Men judarna hetsade upp de gudfruktiga…De fick igång en förföljelse mot Paulus och Barnabas och drev dem från området. De båda skakade dammet av sina fötter och gick till Ikonium” (dagens Konya).

AntiochVed den bysantiske kirken

Så började den kristna missionen och uppgiften var uppenbarligen inte lätt. Det centrala budskapet att frälsningen enbart krävde tro mottogs positivt och det står i Apg. 13:48: ”När hedningarna hörde detta blev de glada…”. Paulus är säkert den enskilt viktigaste aposteln för uppgiften enligt Apostlagärningarna att vittna om kristendomen till jordens yttersta gräns. Han spred budskapet om Jesus till världen och han formulerade det teologiska innehållet. Om Paulus vidare äventyr under sin första resa i de näraliggande städerna Lystra, Derbe och Ikonium kan man läsa mer i Apostlagärningarna och i Paulus brev. Så här står det i 2:a Timotheosbrevet 3:11 ”…mina förföljelser och lidanden, som i Antiochia, Ikonion och Lystra,  ja alla de förföljelser som jag fått utstå…”. Vi sitter kvar på stenen vid torget i Antiochia och funderar på hur världen skulle sett ut om Paulus inte överlevt sin äventyrliga första resa.

Fascinerade av att kunna koppla ihop skrifter och påtagliga historiska lämningar avslutar vi vårt besök i Antiochia och kör vidare mot Konya eller Ikonium som staden hette för 2000 år sedan. Nu är vi på väg ytterligare 7000 år tillbaka i tiden för att studera hur människorna en gång i tiden lämnade en jägar- och samlarkultur och blev jordbrukare och stadsbor. Utanför Konya ligger Çatalhöyük, världens kanske första stad och ett av UNESCOs betydelsefulla världsarv.