DESSERT

01.10.2013 00:00

Gjennom serien om tyrkiske mattradisjoner har vi servert dere forretter og hovedretter. Når dere har lært om de forskjellige rettene har dere, forhåpentligvis, også lært litt tyrkisk. Det tyrkiske kjøkken er så rikt, det er nesten uendelig. Vi har ikke tenkt til å stoppe denne kulinariske reisen. Det er tid for dessert.

Vi finner ikke så mange desserter på de tyrkiske menyene. Men det er mange av dem i de lokale kjøkken. Mange er basert på yoghurt og melk, mange er basert på frukt og bær. Vi vil servere dere noen av våre favoritter.

Puddinger (pudingler)

På midten av 1900 tallet hadde Istanbul og andre byer mange muhallebici – spesielle butikker for puddinger og andre melkebaserte desserter. Muhallebi er en type kalvedans, som i Tyrkia blir laget av melk, sukker, stivelse og forskjellige smaker.

 

 Keşkül

  Tavukgöğsü   Kazandibi

Keşkül
Pudding med melk, mandel mel – med mandler og pistasj nøtter.

  Tavukgöğsü
En søt melkepudding blandet med kyllingbryst pure. Ja, kylling i desserten … Puddingen er toppet med pistasj iskrem.
  Kazandibi
Det samme som ovenfor, men med karamell topp.
         
Supangle   İncir uyutması   Sütlaç
Supangle
Tykk sjokolade mousse med en vannbakkels gjemt inni.
  İncir uyutması
Melkepudding med tørket fiken.
  Sütlaç
Rispudding (melkebasert). Denne puddingen kan bli servert som en vanlig pudding, eller i en stekt versjon (fırın sütlaç).
         
Zerde   Baklava   Künefe
Zerde
Rispudding med safran blandet med rosevann og tyknet med arrowrot eller potetmel. Ekte safran blir laget av krokus blomster, og finnes på pazar (markedet). Historien forteller at dette var en av rettene som janitsjarene fikk servert når de kom til Tokapıpalasset hver tredje måned for å heve lønnen.
 

Baklava og sukkerbrød (pandispanya)
Baklava er en kake av butterdeig, med sukker eller honning. Mellom butterdeiglagene kan det være alle slags smaker, etter behag. Baklava er en søt dessert som serveres året rundt. Men på Sukkerfesten etter Ramadan, er det høysesong for denne desserten.
Sukkerbrød blir brukt som dessert ved å dyppe dem i forskjellige juicer. Krem, is, nøtter, frukt eller bær blir lagt til etter personlig smak.

 

Ostekake (Künefe)
Denne formen for ostekake er langt fra det vi assoierer med vår ostekake. Opprinnelsen er fra Antakya og Hatay. Denne desserten er en kombinasjon av frisk kokt spaghetti lignede tråder av melblanding og bløt ost i midten. Osten smelter sammen med trådene når den stekes. Toppen blir sprø. Til slutt helles det sukkerlake over künefe, og garneres med pistasj nøtter. Det tar lang tid å lage denne desserten, så det anbefales å bestille den i begynnelsen av måltidet.

         
Meyveler   Dondurma   Aşure

Frukt og bær (meyveler)
Blandet frukt (fra sesongen) er den vanligste desserten på restaurantene. Melon er basisfrukten, den er alltid tilgjengelig, - og antagelig det mest populære på asjetten. Eple og appelsin i skiver er en fin kombinasjon i smak og farge. Noen steder lager de vakre dekorasjoner med frukten – andre serverer den enkel.

Frukt og bær fra boks (boşaf) blır servert i flere retter. En av de mest populære av disse fruktene er kabak tatlısı – gresskar kokt i sukkerlake, servert med hakkede valnøtter.

Kabak tatlısı

 

Iskrem (dondurma)
Har dette en lang tradisjon i det tyrkiske kjøkken? Ingen kan si hvor lenge is krem har blitt servert. Men det er et faktum at snø har blitt spist i evigheter – og at dette utviklet seg til snø med smaker. Begynnelsen på den moderne Slush.

I dag er iskrem en populær dessert overalt i Tyrkia. Alle slags velkjente merker er tilgjengelige. Hvis dere vil ha hjemmelaget iskrem, servert som i Italia – er Mado-kjeden det tyrkiske alternativet.

Maraş dövme dondurması er en tykk is krem, så tykk at den kan henges på en krok – og bli kuttet med kniv og gaffel. Den er verdt et forsøk!

 

Aşure
Mange retter i verden har blitt til fra restemat, eller det vi kan finne i skapet. Aşure er en av dem. Myten forteller at denne først ble laget ab Noas kone. Å finne alle de 40 ingrediensene som denne desserten skal inneholde, må ha vært vanskelig for fru Noa på den tiden - men selv i dag er det lov å sløyfe noen av dem. Denne desserten er så populær at den har sin egen dag i den muslimske kalenderen. Den tiende dagen i måneden som kalles muharrem. Det er den dagen Muhammeds barnebarn ble martyr. I følge koranen skjedde dette på den dagen da Adam møtte Eva første gang, senere var det den dagen Adam ble tilgitt sine synder - og tilslutt var det den dagen Noa kunne sette foten på tørt land etter flommen. Denne store blandingen av begivenheter må feires med en stor blanding av godterier. Alle husmødre har sin egen versjon an Aşure, og det er en tradisjon å dele den med naboene. Aşure bayramı i 2013 vil være den 13. november. Se etter boder hvor kvinnene selger denne smakfulle desserten på denne spesielle dagen.


Afiyet olsun!