MIDDELHAVET : DAVID I ANTALYA (mars 2012)

01.05.2014 00:03

av David Reid
 

De fleste som besøker Mahmutlar vier ikke Antalya mange tanker bortsett fra at de lander og tar av på flyplassen der. Allikevel er Antalya, en av de største feriestendene, også en attraktiv by med skyggefulle bulevarder med palmer, og har noe for en hver smak. Veldig moderne kjøpesentre, marked, en prisvinnende marina, museum, parker, utsøkte spisesteder, og et yrende natteliv. Antalya er et godt utgangspunkt for videre utforskning av nærliggende områder, og det er mange flotte attraksjoner i umiddelbar nærhet.

Kaleici, også kjent som gamle Antalya, er den lille historiske delen i sentrum av den levende moderne byen, et lite pittoresk gammelt kvarter, med trange gater som snirkler seg fram, gamle trehus, puber, kafeer, restauranter, diskotek og utallige butikker. Mange sjarmerende hoteller, pensjonat og andre overnattings steder tilbyr fin bespisning i god gammeldags atmosfære, og komfortabel, ja sågar luksuriøs innkvartering. Alt innenfor bymurene, og med en atmosfære så langt som 150 år tilbake. Når keiser Hadrian besøkte Antalya 130 år e.kr, ble en flott tre alle ble oppført til hans ære.

Siden grunnleggelsen i det andre århundret f.kr ved Attalus II, en konge av Pergamon, som navnet byen Attaleai etter seg selv, så har Antalya konstant blitt mer befolket. Romerne, Bysantinerne og Sejuksene okkuperte byen etter tur under det Ottomansk styre. Den elegante utsmykkede minareten av Yivli Minareli Mosque i sentrum av byen bygget av sultan Alaeddin Keykubat av Seljuk i det 13. århundret, har blitt et symbol på Antalya. Karatay Medrese (teologisk høyskole) i Kaleici distriktet fra den samme perioden, er et eksempel på noe av den beste steinkunsten Seljuk kan by på.

De to viktigste Ottomanske moskeene i byen er Murat Pasa Moskeen fra 16 hundretallet, kjent for sin dekor av fliser, og Tekeli Mehmet Pasa moskeen i nabolaget til Marinaen. Den senere attraktive 19 hundretalls Iskele moskeen er bygget av stein og satt på fire pilarer over en naturlig kilde. Hidirlik Kulesi (tårnet) var antagelig opprinnelig konsturert i det andre århundret til å være et fyr. I dag er det en kirke. Kesik Minaret moskeen er et vitnesbyrd på byens lange historie i vellykket renovering under ulike styrer. I nærheten av Marinaen flankerer disse to tårnene inngangen og restene av muren som fremdeles står. Klokketårnet på Kalekapisi torget var også en del av byens forhistorie som fort.

Kemer: En av mange plasser i nærheten av Antalya er Kemer, som ligger ca 43 km vest for Antalya. Det er det veldig turistisert, men også veldig attraktivt der det ligger i utkanten av Taurus fjellene. I skogområdene i Kemer, går havet og fjellene i hverandre, og tilbyr dermed ideelle ferie omgivelser. På en annen side er Kemers beliggenhet utrolig fascinerende og vakker, og skal visst ha sitt opprinnelige opphav som Lyciansk brottsplass.

Området har undergått store endringer i den senere tid. Investeringene i utviklingen av Kemers turistindustri spiller en stor rolle i Kemers økonomi. Kemer Marina er fult utstyrt, og har fasiliteter til alle aktiviteter. De yacht interesserte kan nyte strendene og buktene sør for byen, og shopping entusiastene kan boltre seg i et fantastisk utvalg av høykvalitets suvenirer til salgs.

På strekningen Kemer Olympos og Chimera er det verdt besøket å dra innom Olympos. Navnet er stammer sannsynligvis fra Olympos fjellet, grovt regnet 15 km nord for byen. Olympos er fascinerende, ikke bare pga ruinene som er fragmentert og spredt utover den grønne vegetasjonen av vindruer, bay trær, blomstrende oleander, dadler og furu, men også for sitt arkeologiske område rett innenfor en vakker strand langs med en elv som renner gjennom en tykk steinete ravine. Det er mellom Adrasan og Kemer.

Det er flott å gå gjennom den overgrodde parken, og føle det som om man oppdager området for første gang. I dag er de fleste ruiner så kunstig bevart at noe av magien forsvinner. Olympianerne tilbad Hephaestos, ildguden. Ingen tvil om at denne ærefrykten sprang ut av respekt for det mystiske området Chimera. En evig flamme som fremdeles kommer opp av jorden ikke langt fra byen. Byen krympet i første århundre f.kr når den var kontrollert av pirater, og fram til ankomsten av romerne i det andre århundret e.kr. I det tredje århundret førte piratinvasjoner til fattigdom. I middelalderen bygde venetianere, genovesere og rhodesiere fort langs kysten, og til slutt, i det 15 århundret, ble Olympos forlatt etter ankomsten av ottomanene.

Chimera går helt tilbake til gresk mytologi. Chimera var monstret som bodde her, og var søsteren til Sphinx. Homer fremstilte henne med løvehode, geitekropp og serpent hale. Hennes ånde kom ut som flammer. Chimera ble beseiret i kamp mot Bellerophontes på sin flygende hest Pegasus, men som vi alle vet, ble hun ikke drept, men gikk snarere i dekning. Til denne dag ser vi hennes ånde fra hennes gjemmested.

Tahtali fjellet med sine 2365 moh, er det fjellet som er nærmest sjøen på den vestlige kystlinjen av Tyrkia. Den 4350 m lange kabelbanen som tar deg til den isete toppen av fjellet, er den lengste i Europa, og den neste lengste i verden. (Den lengste er i Japan) Den løper uten å vitne om at utsikten er spektakulær. Tahtali fjellet er tilgjengelig via en 15 min kjøretur fra Kemer, og under en time fra Antalya by. Så fort du har nådd spissen og i april, kan du se markante mengder snø, skyer og viktigst av alt, den mest fantastiske utsikt. På en klar dag kan du se helt fra Finike til Side. For å nå toppen, passerer den 80-manns store kabelvogna over Olympos-Beydaglri Nasjonal Park, et vakkert villdyr reservat. Bortsett fra spektakulær utsikt, er toppen av Tahtali fjellet litt øde, med en restaurant, en butikk og utsiktsbalkonger.

 

Fotoalbum