TØRKEDE FIKEN

01.07.2014 00:00

I denne artikkelserien presentere vi deg for ulike produkter som Tyrkia er kjent - eller mindre kjent for. I denne serien får du kjennskap til historie og fakta om produkter og stedene de kommer fra. God lesing!


Tørkede fiken fra Egeerhavsregionen i Tyrkia

Tyrkia er verdens største produsent og eksportør av tørkede fiken, med tilsvarende 60-70 % av verdens produksjon og 75 % av verdens eksport.

Det er funnet spor som viser at fiken ble dyrket i moderlandet Anatolia i perioden 3000-2000 f.Kr., og med tiden ble så dyrkingen spredt fra Anatolia til resten av Middelhavsområdet.

I Tyrkia dyrkes tørkede fiken helt naturlig, og de blir høstet og soltørret i stativer på en kontrollert måte. De graderes og lagres i hygieniske plastkasser, vaskes med rennende varmt vann og pakkes under hygieniske forhold.

Det er spesielt områdene Izmir, Ödemiş, Tire, Aydın, Germencik og Ortaklar som er viktige for fikenproduksjon.

Klassifiseringer
Det finnes to grupper, naturlige og formede (behandlet). I behandlet-gruppen er det forskjellige typer som lerida (mest etterspurt), garland, protoben, pulled, layer, baglama etc ...

Fuktigheten i tørkede fiken bør ikke overstige 26 % av vekten.

LERIDA
Bulkemballasje: Pappkartonger på 5/10/12,5 kg. Forbrukerpakninger: Pappkartonger på 4 kg, 3 kg, 2 kg og 1 kg, evt. pappskåler på 500 g eller 400 g.

GARLAND
PVC- eller cellofanpakninger på 200/250/400/500 g.

PROTOBEN
Størrelser: 1-6. Forbrukerpakninger: Pappkartonger eller isoporfat på 200/250/400/500 g evt. 1 kg. Bulkemballasje: Pappkartonger på 5/10/12,5 kg. 

PULLED
Størrelser: 1-6. Forbrukerpakninger: Pappkartonger eller isoporfat på 200/250/400/500 g evt. 1 kg. Bulkemballasje: Pappkartonger på 5/10/12,5 kg.

NATURLIG
Størrelser: 1-10, Bulkemballasje: Pappkartonger på 2,5/5/10/12,5 kg.

LAYER
Størrelser: 1-7. Forbrukerpakninger: Cellofanpakninger evt. pappesker på 250/400/500 g.

TERNINGER
Bulk Emballasje: 5/10 / 12,5 kg eske

PURÈ
Bulkemballasje: Pappkartonger på 12,5 kg.

STØRRELSE  

ANTALL BÆR PR. KG

1

35-40

2

41-45

3

46-50

4

51-55

5

56-60

6

61-65

7

66-70

8

71-80

9

81-100

10

101-130

Næringsinnhold i tørkede fiken
Tørkede fiken fra Tyrkia er de mest naturlige, deilige og sunne frukter. Dette er frukter som gir rask energi, og de kan gi viktige næringsstoffer til barn og aktive ungdommer. Fiken har en høy andel kostfiber, og inneholder jern, magnesium, fosfor og kalsium. De inneholder ikke kolesterol, fett eller natrium, men derimot naturlig sukker (glukose, fruktose) som er lett fordøyelig. Fiken inneholder også mineraler og vitaminer.

 

Næringsinnhold (100 gr.)

Mineraler

Vitaminer

Energi

217 kcal (908 kJ)

Protein

4 g

Karbohydrat

55,3 g

Fett

1,2 g

Fiber

6,7 g

Kalsium

138 mg

Jern

4,2 mg

Magnesium

91,5 mg

Fosfor

163 mg

Vitamin B1

(Tiamin)

0,073 mg

Vitamin B2 (Riboflavin)

0,072 mg

Tyrkiske fiken blir kun soltørket i spesielle stativer i vestre Anatolia. Fiken er en liten frukt som inneholder hundrevis av frø som er genetisk kodet. Hvis et barn spiser en tørket fiken om dagen, kan det få alle grunnleggende næringsstoffer for å produsere proteiner.

To hovedmål for personlig ernæring oppnås på samme tid når man spiser tørkede fiken:
- Omtrent 10 % av energibehovet oppnås ved å spise 100 gram (4-6 fikener), og samtidig oppnås omtrent 7 % av proteinbehovet. Videre oppnås 17 % av anbefalt daglig inntak av kalsium, 30 % av jern og 30 % av magnesium, samtidig som man får 5,2 % av vitamin B1 og 4,5 % av vitamin B2. Alt dette er viktig for reproduksjonen av kroppens celler.
- Kostfiber er nyttig for å minske trykket i tykktarmen, bedre fordøyelsen og øke volumet og vekten av det som når tarmsystemet. Både oppløselige og ikke-oppløselige fibre gir disse fysiologiske effektene, mens kun oppløselige fibre gir metabolske effekter også, som forsinket opptak av glukose, økt sensitivitet mot insulin, endret enzymaktivitet i tarmene, binding av gallesyre, og minking av kolesterol- og triglyseridnivåer.

Forskjellige typer av fiber har ulik påvirkning på kroppen. Noen av dem øker hastigheten gjennom fordøyelsessystemet, mens andre gjør at det går tregere. Man kan si at fibrene hovedsakelig hjelper fordøyelsessystemet til å rense kroppen.
Tyrkiske fiken inneholder alle typer fibre, og i høye doser. Dette er pektiner (karbohydrater), cellulose, hemicellulose, lignin og polysakkarider (sukkerpolymer). La oss se på hvordan fiber virker som et tog i kroppen vår:

  • Matinntaket blir lettere ved at vanninnholdet i maten tas opp av fibrene. Kolesterolet man får fra annen mat, tas også opp av disse fibrene. Komponentene fester seg altså til hverandre likt et tog, og fjernes uten å bli tatt opp i kroppen.
  • På denne måten fjernes kolesterolet før det tas opp i sirkulasjonssystemet, dvs. blodet, og dermed minker kolesterolnivået.
  • Noen av fibrene i tørkede fiken sørger for at potensielt farlige materialer fjernes raskt fra kroppen, mens andre senker fordøyelseshastigheten og bedrer opptak av mineraler.
  • Tørkede fiken hører til de typer mat som har det høyeste innholdet av kostfiber. 100 gram av tørkede fiken inneholder 6-7 gram kostfiber. The American Dietetic Association anbefaler et daglig inntak av fiber på 20 til 35 gram fra forskjellige kilder, kombinert med en diett med lite fett og høyt innehold av karbohydrater.

Fiken inneholder like mye kalsium som melk. 100 gram melk gir 17 % av det anbefalte daglige inntaket av kalsium. I tørkede fiken er kalsium mer fordøyelig sammenlignet med andre vegetabilske kilder. Kroppen trenger fosfor med kalsium for å danne og vedlikeholde bein og tenner. Tørkede fiken inneholder en balansert mengde av fosfor og kalsium.

Det er lite annen mat som inneholder tilsvarende næringsbalanse. Av den grunn er både melk og tørkede fiken ekstra viktig for personlig ernæring.

Anbefalt oppbevaring
Lys: Unngå direkte sollys. Selv om det ikke påvirker kvaliteten, vil direkte sollys varme opp fikenene og gjøre dem tørrere, evt. også aktivere mikroorganismer hvis miljøet er fuktig.

Temperatur: Optimal oppbevaringstemperatur er +60C (+420F), men temperaturer i området +40C til +100C (+390F til +490F) vil ikke påvirke kvaliteten. Fiken holder seg imidlertid også godt i romtemperatur til slutten av våren, når omgivelsestemperaturen når +200C (+680F). Det er ingen grunn til å oppbevare fiken i kjøleskap, en åpnet pakning kan fint oppbevares i romtemperaturer på under +200C (+680F).

Fuktighet: Optimal relativ fuktighet er 50-60 %. Unngå ekstra fuktig og stillestående miljø.

Kondens: Ulike natt- og dagtemperaturer, regnfylte dager eller endringer i klima kan forårsake kondensering som legger seg på fikenene som vanndråper. Naturlig ventilasjon rundt tørkede fikener er nødvendig.

Vanndråper på overflaten til tørkede fikener gjør dem mørkere og aktiverer også muggsopp og starter gjæring. Korrugerte pappkartonger kan absorbere fuktighet og dermed bli mykere slik at de ikke kan bæres, og vil enkelt kunne rives i stykker.

For å unngå dette, må den relative fuktigheten i omgivelsene være lavere enn 60 % og kartongene bør være lagret på paller omtrent 10 cm (4 tommer) over underlaget. Kartongene bør også tildekkes med tøy eller plast hvis de lagres oppunder tak. Det må være en viss naturlig ventilasjon for å unngå kondensering på tørkede fiken.

Fremmede lukter: Unngå lagring nær kjemikalier, drivstoff, eksos, avfall eller andre fremmede luktkilder.

Krystallisering på fiken: Når vann i det ytre laget av tørkede fiken fordufter, vil det naturlige sukkeret krystallisere seg på overflaten. Dette er normalt og naturlig. Øvrige hygieniske og tekniske forholdsregler må tas ved lagring, etter gode tilberedelsesprosesser.


Anbefalt bruk
Størrelse på serveringsporsjon: 40 gram (1-3 fiken)

Som snack: Fiken kan spises som de er, utenom stilken og øyet som er harde å tygge. Ved damping eller koking blir stilken og øyet bløtere og dermed mulige å spise.

Baking: Fjern stilken og øyet, og del den tørkede fikenen i fire. Tørkede fiken egner seg godt til baking og tilfører en veldig fin karamellsmak.

I frokostblandinger: Fjern stilken og øyet, press fikenene til samme høyde og kutt dem i terninger på 5 eller 10 mm. Pudre med rismel for å hindre at terningene klistrer seg inntil hverandre, og bland med andre korn/frokostblandinger.