TØRKEDE APRIKOSER

01.06.2014 00:00

I denne artikkelserien presentere vi deg for ulike produkter som Tyrkia er kjent - eller mindre kjent for. I denne serien får du kjennskap til historie og fakta om produkter og stedene de kommer fra. God lesing!

 

Tørkede aprikoser fra Malatya-regionen i Tyrkia

82 % av alle tørkede aprikoser som omsettes i verden, fremstilles i Tyrkia. Som produsent av tørkede aprikoser er Tyrkia dermed verdensledende og uten særlige konkurrenter.

Dyrking av aprikoser er utbredt i de fleste av jordbruksregionene i Tyrkia, men det beste området finner man i provinsen Malatya. Pga. de spesielle økologiske forholdene i denne provinsen har aprikoser fra Malatya vært ekstra verdifulle i lang tid.

Tørkede aprikoser fra Malatya-regionen er berømte pga. det lave innholdet av løselig tørrstoff. I aprikoser fra Malatya varierer mengden av løselig tørrstoff mellom 24 % og 30 %, og for noen varianter er mengden helt nede i 20 %.


Klassifisering av tørkede aprikoser
Iht. tyrkisk standard - TS 485 - er de to viktigste kvalitetskriteriene for tørkede aprikoser innholdet av fuktighet og SO2 (svovel). Innholdet av fuktighet bør ikke overstige 25 % og innholdet av SO2 bør ikke overstige 2500 ppm (parts per million). Tyrkiske soltørkede aprikoser er av typen Prunus armeniaca, også kalt «Şekerpare».


Svoveltørkede aprikoser
- behandles med SO2 for å gi fargebestandighet og lengre holdbarhet. Fargen på denne typen aprikoser varierer fra lys gul til oransje. SO2-innholdet er maks. 2000 ppm for europeiske land, og 2500-3000 ppm for USA og andre land. Hvis kjøper ønsker et spesielt SO2-innhold, kan dette justeres. Fargen blir lysere ettersom SO2-innholdet økes.

SO2: 2500-3000 ppm             SO2 < 2000 ppm (for EU-markedet)


Naturlig tørkede aprikoser (svovelfrie)
- skiller seg fra svoveltørkede aprikoser i farge. Fargen på denne typen endres fra lys til mørk brun fordi disse aprikosene tørkes direkte under sollys uten behandling med SO2.


Pakking (for større kvanta)
I kartonger på 5 kg, 10 kg eller 12,5 kg.


Pakking for detaljhandel
Et bredt utvalg av emballasje til detaljhandel er tilgjengelig for å møte alle behov. Plomberte runde fat, cellofanposer, vakuumpakninger, trefat og mer. 

 

Bærstørrelser

Størrelse nr.

Diameter

Antall pr. kg.

1

 36mm eller større

 Inntil 100

2

 32mm - 36mm

 101 - 120

3

 29 mm - 36mm

 121 – 140

4

 26mm - 32mm

 141 – 160

5

 24mm - 29mm

 161 – 180

6

 24mm - 26mm

 181 – 200

7

 21mm - 26mm

 201 – 220

8

 20mm eller mindre

 220 eller flere

Innhøsting, tørking og pakking av tørkede aprikoser

Innhøsting
Tid for innhøsting bestemmes iht. type aprikoser, hvilket høydenivå de dyrkes på, modning, gulfarge, bløthet, sødme og saftighet. Det beste er å høste aprikosene for hånd, slik at fruktene ikke skades, og det er lettere å avgjøre når aprikosene er tilstrekkelig modne. Man kan også høste aprikoser vha. risting og «vibrering».


Tørking
Aprikoser tørkes med to forskjellige metoder, «Gün Kurusu» (naturlig tørr) og «Kükürtleme» (svoveltørr). Svoveltørking er nyttig fordi den forkorter tørkeprosessen, bevarer den naturlige fargen, hindrer infisering av bakterier og øker lagringstiden. Ved både svoveltørking og naturlig tørking oppnås 80 % av den totale tørkingen ved tørking i solen. Ytterligere 10 % av den totale tørkingen oppnås alene ved å spre aprikosene direkte på jord, betong eller tekstiler. Ved naturlig tørking synker kvaliteten pga. forurensning og skader på aprikosene, og bakterier dannes etter kort tid. Dog er disse aprikosene veldig smakfulle.


Utvelging og pakking
Tørkeprosessene utføres hos dyrkere og bønder, og deretter blir de rå aprikosene solgt på markedet til mellommenn. Disse viderefører så aprikosene til selskaper for foredling og pakking. Emballasjeselskapene vasker og desinfiserer først aprikosene, før de deretter deles inn i 8 forskjellige størrelseskategorier. Etter at dette er utført, blir aprikosene lagret i plastikk-kurver i 24 timer for å absorbere overflødig fuktighet. Dersom aprikosene oppnår de offisielle kvalitetsstandardene, etter test av fuktighet og SO2-innhold, håndplukkes de en etter en av arbeidere, og alle skadede bær sorteres ut.

Det ferdige produktet oppbevares i kartonger på 5 kg eller 12,5 kg, eller evt. også i nylonpakninger (av polypropylen) eller oljepapir. Mange av foredlings- og emballasjeselskapene leverer også forbrukerpakninger på 200 g, 250 g, 400 g eller 500 g ved forespørsel. Disse leveres som hvite isoporpakninger eller klare poser av cellofan.

 

Tørkede aprikoser forbrukes generelt:
1) Som snack
2) I bakervarer (terninger på 3-5mm eller 7-9mm)
3) I konditoriprodukter
4) I kompotter


Næringsverdien i aprikoser og helsemessige fordeler
Gjennom aprikosers innhold av organiske og uorganiske stoffer påvirkes menneskers helse positivt. Aprikoser inneholder en stor mengde sukker, stivelse, proteiner, pektin, pectose, cellulose, vitaminer og syrer. Aprikoser er også svært rike på mineralet kalium, vitamin A og betakaroten. Vitamin A er bra for epitelvevet rundt legeme og organer (kroppens ytre og indre overflater), øyne, ben og tenner, samt funksjonene til de endokrine kjertlene. En diett med 200-250 gram aprikoser inneholder tilstrekkelig med oljer, samt 1/3 av det nødvendige dagsbehovet for vitamin A. Aprikosers egenskaper av å være fattige på natrium og rike på kalium, kan hjelpe til med balansen i spesielle dietter. Natrium og kalium er nødvendig for det osmotiske trykk, og for likevekten av syre/base i kroppsvæsker. Opphopning av natrium i kroppen gjør at man blir syk. For lite kalium fører til for lite glykogen. Aprikoser kan med fordel benyttes i dietter hvor natrium må begrenses, for eksempel i dietter for kroniske hjertelidelser, nyresykdommer, skrumplever (hvor syre akkumuleres), samt i dietter for personer med langvarig kortison behandling.


Aprikosens fordeler

 1. Hjelper hjernens funksjoner og reduserer stress.
 2. Helbreder skadet del av leveren.
 3. Er nyttig for kroppens beinstruktur.
 4. Er nyttig mot anemi (blodmangel).
 5. Hindrer sårdannelser og hjelper ved helbredelse av sår.
 6. Hindrer dannelse av nyrestein.
 7. Øker seksuell lyst.
 8. Har en beskyttende effekt mot kreft.
 9. Hjelper tennene til å bli sterkere og sunnere.
 10. Styrker hjertemuskulaturen og hjelper den til å fungere bedre. For personer som spiser aprikoser regelmessig har hjertet større sjanse ved gjenoppliving etter klinisk død.
 11. Viktig for ernæring, rikt innehold av kalium og karoten, og lavt innehold av natrium.  

 

Næringsinnhold (100 g)
Energi 267 kcal (1117 kJ)
Protein 3,1 g
Karbohydrat 62,8 g
Fett 0,48 g

MINERALER
Kalsium 67 mg
Jern 5,5 mg
Magnesium 62 mg
Fosfor 108 mg
Natrium 26 mg
Kalium 979

VITAMINER
A (IE / ug) 10 900 (IE)
B1 0,01 mg
B2 0,16 mg
B3 3,3 mg
C 12 mg