MIDDELHAVET : ISPARTA (1)

01.05.2014 00:11

av Wenche Søderberg

Tirsdag 26.februar kl.06.00 dro en liten buss med utlendinger mot Isparta. En by fire timers kjøretur fra Mahmutlar. 13 nasjoner var representert i bussen, og alle var spente og forventningsfulle til hva som skulle skje disse to dagene vi skulle være der. Vi var inviterte gjennom ICCM (kultursenteret her i Mahmutlar) som hadde fått i oppdrag å samle utlendinger av turistkontoret i Isparta. Ingen av oss hadde sett programmet for turen. Vi visste bare at de ville vise oss hva Isparta og omegn hadde og by på for turister. Selv hadde jeg vært der en gang før, men bare i sentrum. Jeg visste at det var en blanding av gammelt og veldig nytt, med flotte shoppingsentre og restauranter i moderne europeisk stil rundt universitetene. For Isparta er en universitetsby.

Etter en liten frokost og fire timers kjøring kom vi fram og ble møtt av representanter for byens store eksportartikkel ROSER. Ikke som blomsterbuketter, men som mye annet. De plukker bare av rosebladene, og presser oljen ut av de vakre rosa blomstene. Siden det ikke er blomstrings sesong på vinteren var ikke den delen av fabrikken i drift, men produksjon av kremer m.m. og søtsaker var i gang. Ikke visste jeg at vi kunne spise roser, men det er faktisk godt.

Gülbirlik Rose Production CO har mange forskjellige ting å by på. De produserer råvarer, roseolje, som sendes til mange land i Europa, F.eks til parfymeindustrien i Frankrike.

Så ble vi kjørt til Carpet Gallery of İsparta Municipaly (teppegalleri) hvor de hadde spesialisert seg på å knytte tepper med portretter av kjente personer. Tyrkiske presidenter og statsministre, Albert Einstein og Michael Jackson for å nevne noen av de mange vi fikk se. Det var rett og slett fantastisk!

Deretter gikk turen til det store, flotte universitetssykehuset, Recearch Hospital og Süleyman Demirel University. Som nevnt tidligere er Isparta en stor universitets by. Der ble vi mottatt av ledelsen, og spiste lunsj med dem før omvisningen. Vi fikk også tilbud om legekonsultasjon hvis noen ønsket det. Et flott, nytt sykehus med det beste og mest moderne utstyr, også for tann behandling. Isparta er en viktig sykehus by for området. Vi var også innom en privat helse og tannklinikk, alt nytt og moderne.

Alt tok sin tid, og vi ble dessverre nødt til å droppe besøket på museet. Etter et kort besøk på turistkontoret tok vår utmerkede guide oss med til hotellet. Det var nytt, åpnet i juli 2012, og, selvfølgelig 5 stjerners. Det har utrolig mange saler og salonger til bruk for det meste fra bryllup til konferanser. Dessverre hadde vi ikke tid til å benytte oss av det flotte spa senteret og svømmebassenget på Barida hotel. Vi rakk bare en rask dusj før vi skulle spise middag i hotellets topp etasje. Med store vinduer rundt hele den store restauranten kunne vi se hele Isparta (nesten da), og en vakker full måne.

Etter en god natts søvn i den gode senga, var det opp til frokost kl. 07. Vi skulle besøke The Ancient city of Psydia Antiokheia i Yalvaç. Den ligger en times kjøretur fra Isparta by. Dette hadde en gang vært en stor by, noe vi fikk merke når vi gikk rundt hele området på omvisning. Veldig interessant for historisk interesserte. Vi besøkte Yalvaç hvor de visste å sette pris på og ivareta gamle hus og gamle tradisjoner. Ordføreren viste oss sentre for kunsthåndverk Mansion of Traşzade og Mustafa Bilgin House of art. Hvor kunstnere fra både inn og utland kan komme og arbeide.

Etter en tradisjonell tyrkisk lunsj (med altfor mye mat) bar det av sted til Eğirdir for en kort omvisning der. Den ligger ved en av Tyrkias største innsjøer. Det er mange innsjøer i Isparta distriktet med muligheter både for bading og fisking. Vi forsøkte oss på en spasertur ved en av dem, men selv om sola skinte, var vinden så kald og sterk at vi ga opp. Guiden fortalte at klima i området var bra for syke mennesker fordi de hadde tørr varme om sommeren, ikke høy luftfuktighet som vi har her i Mahmutlar.

Å gå i detalj om alt vi ble vist vil fylle hele avisa. Men at Isparta er verd et besøk er sikkert og visst. Dessverre ble det ikke tid til å se skisenteret, og heller ikke til å se sentrum. Men som dere vil se av  artikkelen om Davraz, å dra på shopping i Isparta er en økonomisk fornøyelse.   

For dere som kan tenke dere en kombinasjon av ski og sol er Isparta et sted å reise til et par dager for å få litt forandring. Selv drømmer jeg om en tur dit når blomstringen av roser er i gang. Og siden de har en stor produksjon av epler og moreller også, må blomstringstiden være nydelig der.

Forhåpentligvis vil det bli arrangert turer til området om ikke så altfor lenge. Vi jobber med saken!