MED HJARTET PÅ RETTE STADEN (forts.)

01.12.2014 00:01

Gjennom flere artikler i Journal, har dere fått følge ulike familier og deres faddere. Når Barnas Brobygger jobber med disse familiene, legges det ned enormt med tid og engasjement – da alle detaljer må følges opp med en personlig innsats. Flere av familiene har nå blitt fulgt opp i tre hovedsteg. Først med akutt hjelp, deretter ved å forene dem med faddere – som sørger for en bedre hverdag. Det tredje steget er å få dem vekk fra et håpløst bosted – til en leilighet hvor de kan ha «humanitær standard».

Barnas Brobygger hadde våren 2014 bidratt sammen med gode faddere å flytte 3 av familiene, de av dem som hittil har hatt det verst. I mai 2014 begynte jakten på leilighet i Mahmutlar til den fjerde familien – som på det tidspunktet bodde i en underetasje i Alanya. Berit Otterdal og hennes familie var blitt faddere for familien og har bistått dem med mye.

Berit forteller: «For 4-5 år siden begynte vi å leke med tanken på å kjøpe et feriested i utlandet. Et feriested der storfamilien kunne samles. Et sted der det var sol og sommer store deler av året! 

Vår første tur til Tyrkia var våren 2009. Da bodde vi noen dager i Mahmutlar og noen dager i Oba. Etter å ha testet ut Tyrkia og opplevd det deilige klimaet og den imøtekommende befolkningen bestemte vi oss for å kjøpe leilighet her, og valget falt på Mahmutlar. Vi falt for denne sjarmerende og rolige småbyen med fantastisk hyggelige og gjestfrie innbyggere, og storfamilien har allerede hatt flere fine ferier her nede J

Vår storfamilie består av to pensjonerte foreldre, fire barn, to svigerbarn og fire barnebarn.  Vi er bosatt på ulike steder i Norge, og trives når vi kan møtes, være sammen og kose oss.  Vi er glad i natur og friluftsliv, og vi har hytte på fjellet (på Grotli), der vi møtes hver påskeferie.

Mamma Berit, er den som har hatt gleden av flest reisedøgn til Mahmutlar. Hun var også den som via Mahmutlars Venner og Sidsel kom i kontakt med Barnas Brobygger. Barnas Brobygger gjør en fantastisk jobb med å hjelpe vanskeligstilte tyrkiske familier gjennom bl.a. å verve givere / faddere som ønsker å støtte familiene økonomisk. Berit syntes umiddelbart at dette var et utrolig bra initiativ og en fin måte å kunne gi litt tilbake til dette landet og folket som har tatt så godt i mot oss. Via Barnas Brobygger fikk vi kontakt med en fattig familie som trengte hjelp, og vi har valgt å støtte denne familien med et fast beløp hver måned.

I løpet av det siste oppholdet vårt i Mahmutlar, fikk vi gleden av å besøke familien, som består av mor og tre barn. Møtet med de skjønne barna og moren som så tydelig uttrykte sin takknemlighet, gjorde sterkt inntrykk! Vi hadde med noen klær og små gaver til barna. Vi ble vist rundt i leiligheten og så da at de levde veldig spartansk og manglet «det meste». Etter besøket bestemte vi oss for å kjøpe en vaskemaskin til dem. Dette vil forhåpentligvis gjøre hverdagen litt enklere for mor.

Både Berit og mellomste datter Hanne er nå faste bidragsytere til denne familien, og vi ønsker å følge opp disse barna også i fremtiden. Språkproblem gjør det litt vanskelig å kommunisere, så under vårt første besøk fikk vi hjelp av en tolk. Den eldste datteren i familien lærer engelsk på skolen, så det blir forhåpentligvis lettere etter hvert.  Vi gleder oss til å følge opp disse barna og moren deres i tiden som kommer.»

Våren 2014 ble det avholdt en vårfestival på Central Park restaurant (Let’s Eat pr i dag). Jorunn Kalmoe, som i alle år har vært en viktig støttespiller i Barnas Brobygger – benyttet anledningen til å finne nye faddere. To hyggelige damer fra Sarpsborg, som reiser til Mahmutlar på vinterstid, ble rekruttert. Aud Olga Berg og Reidun Irene Motzfeldt, bestemte seg for å bli «medsøstre» for samme familie som familien Otterdal hadde adoptert.

Men det var lettere sagt enn gjort å finne leilighet til familien i Mahmutlar. Prisene har gått opp enormt de siste par årene – og det er flere på venteliste til å leie i denne byen. Mye takket være universitetene som er blitt bygget i Kestel, bor mange studenter i leilighetene omkring.

Hver gang man trodde at en leilighet var «på hånden», var den utleid allerede. Heldigvis har Barnas Brobygger en speiderbevegelse tilknyttet en av skolene i Mahmutlar. Speiderleder Muharrem Demiröz satte i gang en offensiv via lærere og foreldre. Han ble selv sjokkert over prisene som nå er blitt standard i byen.

Men så dukket det opp en hyggelig tilbakemelding. Noen ville leie ut, men først møte en representant fra hjelpeorganisasjonen, slik at pris kunne drøftes. Det er vesentlig for mange at de føler seg trygge på både leietaker og forholdene rundt dem. Og heldigvis viste utleierne det hjertelaget man hadde håpet på.

Straks man var kommet til enighet, bar det avgårde til Alanya – for å forberede familien på at flytting kunne skje. Det var akkurat i grevens tid. Samme dag hadde eieren av kjellerlokalet gitt beskjed om utflytting – da lokalet er bedre egnet til næringsvirksomhet. Vann og strøm var allerede stengt. De måtte benytte toalettet, noe som ga lukt i lokalet også. Det er ikke alltid vanlig praksis i Tyrkia å gi noen mulighet til å bli, til man har funnet noe annet…..

Dagen etter var leiekontrakt undertegnet, forskudd betalt og flyttebilen ble sendt til den lille familien i Alanya. De fikk med seg hvitevarene som fadderne hadde kjøpt til dem tidligere – resten var det ikke verdt å flytte på en gang. Den nye leiligheten var møblert – så avsatte møbler er allerede gitt til en annen fattig familie.

Påfølgende dag kom en representant fra Barnas Brobygger og fylte opp matskapene til familien. En gave fra fadderne og noen andre snille nordmenn.

Den eldste datteren i familien er en flittig jente. Hun har fått stipend fra staten til å studere i Konaklı. Skolen er da gratis, men reisen til og fra koster mer enn hva mor klarer å betale med barnepass.

Mamma passer i dag ett barn. Hun skal nå bli litt kjent i Mahmutlar – så vil Barnas Brobygger hjelpe henne med å finne et par barn til å passe. Slik kan den lille familien, med hjelp av snille nordmenn klare seg økonomisk. I tillegg er det godt for mammaen å få komme inn i den gruppen av alenemødre som nå er etablert. Sammen blir de sterkere, sammen kan de hjelpe hverandre i hverdagen.

Dette er Barnas Brobyggers filosofi. Det ligger mye arbeid bak å gjennomføre dette – mer enn hva mange kan tenke seg. På tvers av kulturer og språk. Men det er fantastisk å se at initiativet bærer frukter……   

Og Berit Otterdal, Reidun Motzfeldt og Aud Berg sier fra hjertet:

«Vi håper også at flere nordmenn ønsker å bidra på samme måte som oss!»