ISLAM OG KRISTENDOM (3) - hellige bygninger

01.11.2012 00:00

Hagia Sofia

I Istanbul finner du en av de største moskeene i verden, Hagia Sofia. Dette fantastiske kunstverk av en bygning var en gang en kirke. Bygningen har verdens lengste historie i ‘’å tjene Gud’’. Mer enn 1400 år!

Når en kirke kan forandres til en moske – og Hagia Sofia er ikke den eneste – kan du tenke: Hva er forskjellen mellom ‘’Guds hus’’ i de ulike religionene?

Der kirkene har spir, har moskeene minareter. Den runde formen på taket var også en tradisjon for kirkene tidligere. Når byggetradisjonene forandret seg i Europa var det naturlig å bygge kirkene annerledes også. Og når europeerne flyttet til Amerika brakte de med seg disse tradisjonene. I den moderne kristne verden liker vi å vise at selv kirkene kan ha et helt nytt bygg konsept. Modernisering er som å forandre noe etter folks måte å se på ting som nye og friske – og som kan tiltrekke seg de yngre generasjoner. I Tyrkia er religion mer knyttet til tradisjoner. Likevel, ta dere en tur og se på den nye moskeen som bygges i Mahmutlar. Den har et helt nytt design. Moderniseringen har kommet …

Moskeen i Mahmutlar

Konstruksjon er en ting. En annen er: Hva skjer i de ulike’’ Guds hus’’?

Når jeg kom til Tyrkia for første gang, ble jeg invitert i bryllup. Jeg var nysgjerrig etter å se hvordan dette var blant tyrkere, og gledet med til å se en moske fra innsiden. MEN moskeen brukes ikke til bryllup i det hele tatt. En stor forskjell fra de kristne tradisjoner.

Dessverre døde moren til en venn av meg, og jeg ble invitert til begravelsen. Men ikke noe av den skjedde i moskeen heller. Jeg begynte å undre meg. Hvilke funksjoner har disse viktige bygningene? De som finnes i hver eneste landsby, og som det er mange av i hver by?

En moske er rett og slett et sted for bønn og for å tenke på de dypere ting i livet. Det samme som i kirken. Men ingen seremonier som dåp, bryllup eller begravelse. Mange kommer til moskeen for å lese koranen – eller for å bli lest for. Det er akkurat den samme opplæring av religion, om Gud, som vi har i den kristne kirken. Veiledning. Skolering. Rådgivning. Alt i henhold til den Hellige Bok.

Under fastetiden – Ramazan – deler moskeen ut mat og drikke til dem som har en årsak til å bryte regelen om ikke å spise og drikke før solnedgang.

Forskjellige moskeer kan tilby forskjellige aktiviteter. Noen blir flittig brukt i løpet av uken. Noen av dem er bare aktive på fredager. Mens de kristne har søndagen som sin hellige dag, har islam sin fredag. I moskeene må du sette fra deg skoene utenfor. Føttene må være rene. Derfor finner du vannfontener eller kummer utenfor. Kvinnene må dekke hodet og håret med sjal.

Moske og kirke - side ved side

I en protestantisk kirke ringer kirkeklokkene hver søndag, og hos katolikkene noe oftere. Intensjonen er å fortelle deg at du må komme på besøk. Moskeen sender den samme beskjeden, men 5 ganger om dagen fra minareten. Nå har de også høyttalere på gatene. Intensjonen er at du skal komme.

Mange likheter – bare noen få forskjeller – når det gjelder stedet vi anser som «Guds hus». Når vi besøker kirker og moskeer som ikke er i bruk når vi er der, gir de oss likevel en følelse av FRED.

Kanskje en god grunn til å gå dit i blant…..