FROKOST

01.11.2012 00:00

Tyrkia er rangert av mange mateksperter til å ha et av verdens beste kjøkken. Ved å besøke Tyrkia kan vi se at mat er et viktig tema overalt i samfunnet. Som besøkende hos fattige familier opplever vi at de gjerne gir oss det siste brødet de har. Langs alle veier i Tyrkia selges tillaget mat, grønnsaker og frukt i stor skala. Dette store landet har en enorm kapasitet for matproduksjon. Og det tyrkiske folket er mer opptatt av kokkelering og å sankke om mat, enn de fleste andre av verdens befolkning. Vi ønsker å introdusere deg for noen av disse fantastiske tradisjonene. Vær klar for å lære litt tyrkisk samtidig!

Frokosttid
Forkost på tyrkisk heter Kahvaltı. Det er satt sammen av to ord: Kahve (kaffe) og preposisjonen Altı (under). Det betyr simpelthen at du må ha noe i magen – under kaffen din.

Tyrkisk frokost

En tyrkisk forkost kan for mange se om som en liten rett, med ett egg, noen oliven og litt ost, tomater og agurker. Og selvfølgelig, brød og smør. Dette er bare en av mange frokoster. Et svar på engelsk frokost finner du i “sucuklu yumurta”. Egg (yumurta) blir stekt i en spesiell panne sammen med skiver av pølse (sucuk). Den best egnede kalles Kangal. En liten “bombe” å starte dagen med.....

Sucuklu yumurtaBalkaymak

En annen kaloribombe er kombinasjonen honning (bal) og krem (kaymak).

Landsbyfrokost (köy kahvaltısı) inneholder hva som matte bli produsert av frukt og bær i den respektive landsbyen, i form av hjemmelaget syltetøy (recel). Til og med fikener gjøres om til pastaform og smaker nydelig på brødet. Fra andre deler av verden har sjokolade- og nøttepålegg entret det tyrkiske frokostbordet.

Tyrkerne elsker søtsaker. En ting er smaken, en annen er det store behovet for sukker der hvor sola er sterk, og for ekstra energi i de kaldere strøkene. Hvordan det enn er, så inneholder ikke det hjemmelagde syltetøyet så mye sukker som det vi kan kjøpe i butikkene. Og smaken er så klart mye bedre.

Tyrkia blir regnet som en av de største brødkonsumentene i verden. Det mest spiste brødet (ekmek) i dag er hvitt brød. Dette brødet blir subsidiert av regjeringen for å selges billig til alle. Siden helsereformen kom i 2010 har tyrkerne forstått at det hvite brødet ikke er så verdifullt som det brune brødet, og fra sommeren 2012 ble reglene for subsidiering forandret. Tyrkerne bør spise et sunnere brød fra nå av.

SimitÇatalYumurtarlı ekmek

Ved siden av det vanlige brødet vil du finne flere kornprodukter - som er vikrige som frokost, eller deler av frokosten for mange. Simit (et rundt brød) blir solgt overalt i små «stands» på gatene. Noen av disse har også çatal, et slags rundsstykke. Formen ligner den nederste delen av en gaffel, derav navnet çatal, som betyr gaffel. Mange andre typer finnes, og alle er representative for sitt distrikt. Når brødet er gammelt er det ingen grunn til å kaste det. Tyrkernes svar på fransk toast er  (eggebrød). Brødet blir gjennomtrukket i en blanding av egg og melk og så stekt.

        YufkaTürk kahvesi

Yufka er en type flatbrød som bakes for å lagres. Brødet blir tørt og kan lagres i lang tid. Når det skal brukes dynkes det med vann og blir mykt og spiselig.

Vi kunne antagelig fylle en hel avis med alle de herlige retter du kan få til frokost her i Tyrkia. Mange restauranter tilbyr i dag büfe (buffet) som inneholder mye. Vi anbefaler deg å prøve denne gastronomiske opplevelsen.

Vel bekomme - Afiyet olsun!

OPPSKRIFTER : Frokost